Прочитај ми чланак

„Велики победници ових избора су проруске странке“

0

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, и Вељко Лалић, главни уредник Недељника, сагласни су да ће у будућем парламенту бити врућа атмосфера. Ако постоје велики победници ових избора онда су то проруске странке, каже Лалић који је мишљења и да ће Вучић кренути са Планом Б и експертском Владом. Анђелковић не одбацује коалицију СПС-СНС.

Анђелковић каже да су за њега изненађење били већи резултати него што је очекивао Саше Радуловића и СНС-а у Војводини, као и да је мислио да ће нека од ових релативно већих листа да склизне. „За сада стоји да све веће странке које су имале неку шансу улазе у парламент“.

Лалић каже да има изненађења, и да их је „посебно било у изборној ноћи због ЦеСида“. Последње две, три недеље се говорило да ДС неће ући у парламент, али показало се да је то, ипак, највећа странка те грађанске опције, додаје.

Оценио је да су Радуловић и Шешељ победници ових избора, нарочито кад се узме у обзир да су они сами изашли. „То је била храбра одлука и један невероватан резултат“, наводи.

Упитан како види пројекције ЦеСида, које су у недељу изазвале много напетости међу припадницима опозиције, Лалић је рекао да мисли да ЦеСид више нема легитимитет да обавља тај посао. „Да се говори да је СНС на 56 одсто, па да се спушта, или да Радуловића у првом мерењу покажете на 2,5 одсто… Мислим да је ово један од већих скандала који је обележио изборе и подигао ту тензију додатну“, наводи Лалић.

Анђелковић, с друге стране, мисли да се ту радило о другачијој методологији него раније. „Овога пута су се понашали као РИК, сабирали све што им стигне и објављивали резултате… Па су објавили парадоксално да ће мађарска странка, СВМ, победити у Војводини што је немогуће…“ Он подсећа да су раније саопштавали податке на основу репрезентативног узорка.

„Не мислим да се радило о тенденцији, дошло је до промене међу људима који раде математичко-статистички део, можда тим још није уигран“, наводи Анђелковић и додаје: „Ја сам њих увек доживаљавао, да не будем малициозан, помало блискима свакој влади“.

Он оцењује да је ЦеСид подигао тензију код опозиционих странака. РИК је нешто поузданије податке и раније саопштавао наредног дана. „Њихови подаци су били мање-више корентни, ту је ЦеСид подбацио“, оценио је Анђелковић додајући да је РИК овога пута имао тежак задатак јер је неколико листа било око цензуса.

Анђелковић не верује да је било некаквих нерегуларности ни са које стране, и гурања листа испод цензуса.

Кад би ДСС остао ван парламента, та странка не би постојала – то је дакле битка за живот тих партија, додаје.

Упитан да прокоментарише изјаву лидера ДС Бојана Пајтића који је оценио да је очекивано било да Демократска странка у Војводини изгуби „јер живимо у условима Северне Кореје“, Анђелковић је одговорио да „он нема никаквог основа да тако каже“.

Бојан Пајтић контролише јавни сервис Војводине, за њега сигурно нису били мрачни услови као у Северној Кореји, додаје.

„Кад се ради о целој Србији, увек је власт имала предност, осим када странци то не желе… Овај пут странци то нису радили, тако да смо имали уобичајене српске изборе где је власт у бољем положају, а ништа ту није било драстично необично… У крајној линији, у парламентарним системима и нормално је да политичке снаге буду заступљене у медијима у складу са снагом у парламенту“, рекао је Анђелковић.

Увек су они који су у власти заступљенији, нарочито ако имају опозицију која има 6 одсто, додаје.

Вељко Лалић каже да је то прејака констатација лидера ДС. Оцењује да заиста „није била фер утакмица“, и да су напредњаци били у једној еуфоричној кампањи коју су прогурали и медијски и финансијски. Замера што у кампањи није било дуела између главних политичара. „Мислим да је ту Вучић погрешио, укључујући и тај дуел на јавном сервису где се говорило о мигрантима а питања су била чудна, и опозицији је дато по минут“.

 

Извор: Н1