Прочитај ми чланак

БОШКО И САНДА САГЛАСНИ: Вучић плаћа своје патриоте и другосрбијанце

0

Подршку иницијативи председника Србије за покретање унутрашњег дијалога о Косову, од стране десничарских организација, познатих по екстремистичким ставовима и акцијама, тумачи се на десници која представља политичку опозицију власти, као рад за интересе Александра Вучића.

Они, али и значајан део јавности који прати трендове на том политичком пољу, називају их „лажном десницом“, односно „лажним националистима“, а понајвише „Вучићевим екстремистима“.
Служе му, тврде саговорници Данаса – да покаже како на својој страни има и тврде националисте, да би их, суочен са аргументима који долазе са тог спектра политичког деловања, испоставио као истомишљенике и подржаваоце.

Одавно постоје спекулације о томе, али и јасни примери покушаја Александра Вучића да, како се то уобичајно каже, пацификује бирачко тело, тако што ће контролисати све сфере друштва, а понајвише оне који се противе европским интеграцијама, односно, у конкретном случају – признању Косова.
Упитана како коментарише подршку коју је председник Србије добио од десничарских организација за иницијативу о унутрашњем дијалогу о Косову, саопштену на недавно одржаном Сабору српске деснице, Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије каже да је ту реч о „Вучићевим пратећим вокалима на десници“.

– Странке и покрети који су поздравили дијалог су председникови пратећи вокали на десници. Изостанак њихове критике коалиције са Рамушом Харадинајем, стављања судства на КиМ под патронат Косова су већ на ту крипто припадност указали. Овим су се до краја легитимисали – истиче Рашковић Ивић за наш лист.
Саговорница Данаса истиче да је циљ тих покрета да се покаже да и опозиција подржава дијалог, и то она националистичка.

– Не знам како их Александар Вучић контролише, јер нисам држала свећу, али контрола вероватно иде преко издржавања и апанажа – новца – закључује Санда Рашковић Ивић.
Према речима Бошка Обрадовић, лидера покрета Двери, партије и покрети који су поздравили Вучићеву иницијативу за унутрашњ дијалог о Косову, заправо су „његови десничари“.

– Свеједно је која врста Вучићеве лажне опозиције је у питању – принцип функционисања је исти. Било да су то ЛДП, Чанак, Шешељ или Вучићеви десничари – они имају финансијски аранжман са Вучићем и задужени су за прљаве нападе на праву опозицију Вучићевој власти. Њихов задатак је да глуме опозицију, збуњују опозиционе бираче и баве се прљавим нападима на оно што Вучићу смета у том тренутку. Заузврат од Вучића добијају паре, ослобођење од одговорности за учињена кривична дела или мало медијског простора за политичко преживљавање – каже Обрадовић за наш лист.

Према речима Мирослава Паровића, председника Народног слободарског покрета, на том скупу се није крила подршка Александру Вучићу. Саговорник нашег листа је и сам на позицијама подршке власти.

– Њихов рад доживљавам као деловање невладиног сектора, а на самом скупу је неколико учесника директно и рекло да подржава рад Александра Вучића, тако да они не крију да покушавају да подигну ниво свести градјана о томе ста председник Србије ради на пољу политике према КиМ – истиче Паровић.
О сопственој политичкој позицији Паровић каже да „не подилази екстремизму, ни националном ни либералном“.

На недавном Сабору деснице, учествовали су: Покрет ветерана, СНП1389, Конзервативна Омладина Србије, Атрактивни Београд, Српско руски покрет, Алтернатива, као и друге организације са десне политичке сцене.

Учесници су на почетку тог скупа поздравили иницијативу председника Србије Александра Вучића о отварању дијалога по питању статуса Косова и најавили да очекују позив председника за активно учешће у дијалогу.

Поједини покрети и организације учесници на овом догађају окупљали су се у последњих годину дана како би спречавали и правили инциденте на догађајима појединих невладиних организација, а које промовишу дијалог и помирење између Срба и Албанаца, односно поштовање људских права.