Прочитај ми чланак

Ванредни избори у Србији 16. марта

0

izbori

Београдски и ванредни парламентарни избори требало би да се одрже истовремено, и то 16. марта.

То је политичка процена већине актера на политичкој сцени – владајућих и опозиционих политичара, саветника и аналитичара са којима смо разговарали.

При садашњим позицијама, опозиција нема снаге да својим деловањем изазове изборе за Скупштину Србије. Кључна одлука је у рукама Александра Вучића, лидера СНС.

Према нашим информацијама, он ће са својим политичким сарадницима дефинитивно да преломи одмах после страначких избора које је „расписао“ за 25. јануар. Након убедљивог тријумфа у партији, Вучић ће имати шансу да „рашчисти“ ситуацију и у републици.

Строго процедурално, 16. март је један од најоптималнијих датума за гласање у главном граду и држави. Јер, избори у Београду морају да се распишу најкасније 60 дана од формирања привременог већа, а тај рок истиче 17. јануара.

Тог дана, почиње кампања у граду која може да траје најмање 45, а највише 60 дана. По том ритму, избори се одржавају или 9. или 16. марта.

Напредњаци би, у том случају, имали довољно времена да заврше изборни процес у странци и да крајем јануара „одсвирају крај“ садашњој Влади.

У корист оваквог реда вожње, могла би да буде и јануарска одлука Брисела да коначно започне преговоре за Србијом. Ако би ЕУ померила тај почетак за март, закомпликовао би се и српски „изборни календар“.

Најјачи политички играч у табору оних који су против брзих избора је премијер Србије Ивица Дачић. Лидер социјалиста објашњава да држава има много пречих послова од новог пребројавања:

– Ми у СПС никада се нисмо плашили избора. Наш рејтинг је стално у успону и избори би нам, гледајући ускостраначки, само користили. Али, приоритет државе је економско избављење, историјски почетак преговора са ЕУ, формирање Заједнице српских општина, модернизација и реформа земље.

За разлику од социјалиста, из напредњачког табора готово да нема функционера који не прижељкује ново парламентарно одмеравање снага. После потпредседнице странке Зоране Михајловић, која је јавно изразила жељу за изборима, сличну поруку послао је и Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС:

– Желео бих да се ванредни парламентарни избори одрже што пре – чули смо од Николића.

(Вечерње новости)