Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Вучић – Поносан сам што хапсимо „Србе злочинце“

0
Фото: ЦНН

Фото: ЦНН

Председник Владе Србије Александар Вучић држи ванредну конференцију за новинаре. Почео је са добрим економским темема и поделио јабуке новинарима. Потом се осврнуо на случај Орић и рекао да се ради о политичкој одлуци. Он је демантовао гласине да је све већ договорено у Бриселу.

Премијер је на почетку конференције поделио јабуке, здраве српске, новинарима.
Он је рекао да смо прошли први круг борда ММФ-а без ревизије и додао да је то велики успех.

– Дефицит је после пола године биће нижи од 1,7 одсто БДП-а, што је здравије од многих у ЕУ – рекао је Вучић.

– Одлука о пуштању Насера Орића је политичка. То је мучна, али поучна одлука за Србију. Извукли смо поуку: питање ратних злочина није увек питање правде него политике. Политика мора да буде таква, да бисте имали праведне одлуке. Немамо илузија да ће поступак против Орића у БиХ бити настављен – рекао је Вучић и запитао ко ће да врати побијене Србе. Он је одговарајући на питања новинара рекао да ће одлуку да ли ће ићи на обележавање годишњице Сребренице донети пред ту манифестацију.

Он је рекао да Србија треба да буде поносна јер гони своје злочинце.

– Желим да одем на свако место где су се злочини догодили и о томе говорим. Зашто други то не смеју? То је питање за њих, а не за нас. Будућност Србије је да побеђујемо неправду нашим успесима и нашом снагом – рекао је Вучић и додао да је донео писмо Лазара Крстића у коме га упозорава да ако не предузмемо мере, да ћемо завршити на дну лествице.

– Ми смо данас остварили велики успех у економском смислу. Значи, нашим радом можемо да победимо све. То не значи да ћемо да дозволимо да нам земљу и народ неко понижава. И данас сам чуо придике из региона. Треба да ћутимо на ваше претње? Нећемо. Србија жели мир и стабилност у региону. Наша политика се неће променити после овог тешког догађаја за наш народ. То је зато што гледамо у будућност. Моју руку Бошњаци нису прихватили. Кренули су са претњама, „немој да дођеш“, „не гарантујемо ти сигурност“. Реч нисам рекао на те примитивне претње. Хтео сам да одем, да направим црту покажем разлику између њих и нас. Сад кажу пуштен је Орић, дођи, можемо да ти гарантујемо безбедност. Не требају ми ваше гаранције. Због једног злочинца не мењамо политику према Бошњацима – рекао је Вучић.

Вучић се потом осврнуо на преговоре који су вођени у Бриселу.

– Од нас нисте чули ни реч о току преговора, а онда се појавила информација да смо се договорили о телекомуникацијама и мосту на Ибру. Говорили смо само о енергетици, а разговори су стали када сам рекао да нећу да чујем да нам узму оно ушта су грађани Србије улагали. Можда ће да потпишу, али кад мене смене – рекао је Вучић.

На констатацију новинара да ће се, ако оде у Сребреницу, можда срести са Орићем, Вучић је рекао „видећемо шта ће бити“.

– Тему моста на Ибру су измислили, ваљда да би вршили даље притисак на Србе. Наставићемо да разговарамо с Албанцима, али што ми будемо јачи, јединственији, утолико ће поштовање према нама бити веће – рекао је премијер.

Он је додао да очекује напредак на европском путу, на коме ћемо сачувати свој образ.

– Захвалан сам грађанима Србије што смо постигли значајне резултате. Каса Србије је коначно здрава као ова српска, сељачка јабука – рекао је Вучић.

– Не знам шта ће госпођа Меркел да тражи, а нема шансе да испунимо све што нам траже у Бриселу, да све препишемо Косову. Ја то нећу да потпишем и то отворено кажем. Мој посао је да бринем о народу и имовини Србије и то ћу и да радим. Нардо види колико радимо и колико се боримо – рекао је Вучић. Он је критиковао „једног опозиционог лидера“ који не зна шта је бруто национални доходак, а критикује рад Владе.

Премијер је потом по ставкама прочитао замерке опозиције и демантовао њихове тврдње, тачку по тачку. Он је навео да је боље да ММФ и друге светске банкарске институције оцењују његов рад, него српска опозиција.

На питање шта ће све бити теме сутрашњег састанка са Милорадом Додиком Вучић је рекао да има много тема за сутрашњу заједничку седницу Владе.

– Имамо много тема за економску сарадњу. Србија је спремна да помогне РС ако јој буде требала помоћ. Причали смо данас о случају Орић, Додик је веома огорчен због тога – рекао је Вучић.

Vucic

– Неки су ми рекли у Бриселу пре неки дан, ћути Вучићу изгубили сте рат 1999. узми то што ти се пружа и иди кући. Не пристајем на то и зато сам поносан што смо ухапсили 12 Срба који су починили злочине у Сребреници – рекао је премијер.

Он је одговорио и на питање зашто није сигуран да ли ће отићи у Сребреници:

– Пружио сам руку пре неки дан и они су је одбили, али ја због тога нећу мењати политику. морамо отворено да разговарамо. Зато нисам одговарао ни Ћамилу Дураковићу, градоначелнику сребренице, ни на бројне кампање, али нисам добио одговор на питање ко је Србима копао очи. Само од мене зависи да ли ћу у Сребреницу. Прејудицирам да ће одлука бити позитивна – донећу најбољу одлуку за српски и бошњачки народ – рекао је Вучић и додао да је спреман и да поднесе да га неко пљуне или удари, додавши да је спреман да се брани.

– Бошњаци треба да буду свесни да морају да живе са Србима – рекао је премијер и додао да смо до сада само мртве размењивали, а никада живе заробљенике.

– Моју одлуку очекујте између 6. и 9. а одлука ће бити моја, а не донета под притиском споља. нико ми од странаца неће одређивати шта ћу да радим – завршио је премијер, а потом са корпом јабука кренуо по сали да послужи новинаре.

 

Ало.рс