Прочитај ми чланак

Ванредна конференција опозиције – хоће слогу у вези заразе, Вучић на потезу

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас у име Савеза за Србију препоручио је Влади Србије нове мере - здравствене и економске. Једна од најбитнијих мера које СЗС предлаже је, са с обзиром да школе и вртићи не раде - један од родитеља остаје код куће, када су самохрани родитељи у питању да се то подразумева, а да држава покрије њихову плату са минимун 80 одсто, а било би пожељно и целим износом.

Он је рекао да Савез за Србију, поред свих мера које је предложио има нове мере, подељене у две групе, једно је здравље људи које је најбитније, а друго је оно са чим ће се суочити Србија, а то су економски проблеми који ће сасвим сигурно наступити.

– Све локалне самоуправе за хронично оболеле и најстарије запослене нека донесу одлуку да раде од куће, да не долазе на посао како би се њихово здравље сачувало. Што се тиче нових мера, Савез за Србију предлаже Влади Србије три мере које нису економске. Прва је да један од родитеља остаје код куће, као и кад су самохрани родитељи у питању, а да ће држава покрити њихову плату са минимун 80 одсто, а било би пожељно и са целим износом. Друга је да се пропише обавеза коришћења маски, рукавица, заштитних наочара за све високоризичне професије, медицинских радника, радника у продавницама, полиције. То је неопходна мера. Имамо и један предлог. Да се укину сви страначки волонтерски центри, како би се спречила злоупотреба политичке кампање и да се успоставе волонтерски центри у локалним самоуправама где припадници свих странака и они који то нису могу да се пријаве и помогну најстаријим суграђанима. Можемо ли мало да заборавимо на изборе, да мало будемо људи?

– Да се ослободе плаћања пореза и доприноса у свим категоријама привреде, да се уведе мера забране отпуштања запослених. За ту меру не треба више од 25 милијарди динара. За мала предузећа где ради око 800 хиљада људи је довољна половина ових средстава.

У тих месец дана држава треба озбиљно да приступи проблему, направи анализу дешавања и припреми план за помоћ привреди, којој ће за најтеже погођење области бити потребно низ мера, укључујући и суфинансирање дела плата за неке категорије по угледу на земље Европе. Влада Баварске је определила 10 милијарди евра за помоћ привреди, а буџет Србије је 11 милијарди. Плаћање кредита за сва мала и средња предузећа у којима ради милион и сто хиљада запослених да се уговором одложе. Те неплаћене рате предузећа треба да врате у 12 месеци по проласку пандемије. Отплата тако насталог дуга може да почне најраније 90 дана по завршетку ванредног стања. Банке су прошле године имале добит од више од 700 милиона евра и сматрамо да је време да и оне поднесу део ове кризе, а ова мера ће им омогућити да им клијенти преживе и наставе да раде.

Трећа мера је одрицање државе од намета свих парафискалних за микро мала и средња предузећа у периоду од 120 дана, као и наплата пореза на добит за 2019. годину која ће доћи на наплату у другој половини ове године – рекао је Ђилас.

Потпредседник Народне странке Здравко Понош је рекао да је прва одржана конференција за штампу у вези коронавируса била нека врста шегачења, следећа је била озбиљна, а онда је на следећој речено да се већ размишља о увођењу полицијског часа.

Понош је истакао и да се „не може пушком на вирус, јер то неће решити ситуацију“ и да би војска због епидемије вируса корона требало да стави друштву на располагање своје болнице и здравствене капацитете, који нису мали, а не пушке.

– Нема потребе да по шеталиштима наших градова шетају људи са дугим цевима. Ништа то не решава у овом моменту. Војска није ни опремљена ни обучена да се бави регулисањем кретања на улицама. Како би то војска могла да ради? Да наплаћује пензионерима зато што су изашли напоље после 8 сати увече? То мора да се ради много пажљивије. Разумем да у нашем друштву, традиционалном какво јесте, једном делу становништва понекад додатни степен поверења улива када се види војска на улицама. Са друге стране, и власт некада изгледа озбиљније када ангажује војску. То је, медјутим, скупо и повлачи последице – додао је Понош.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да нису добили позив од председника Србије Александра Вучића да се појаве на састанку који ће данас одржати са странкама.

– Нисмо добили позив, иако су тема избори, добро је што нисмо добили позив, јер сматрамо да у овом тренутку једина и права тема јесте борба против коронавируса и наша одговорност према здрављу грађана. Да је било одговорног понашања избори не би били ни расписани, нити бисмо имали то као тему данас. А можда не би било потребно ни увођење ванредног стања, јер ванредно стање једино има смисла у погледу одлагања избора, пошто је то једино уставно могуће да се избори одложе – рекао је Лутовац.