Прочитај ми чланак

Валентин Инцко: Приче о отцепљењу РС – губљење времена

0

republika srpska

Сарајево — Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио да Устав БиХ не оставља простора за отцепљење и да су суверенитет и територијални инегритет БиХ сигурни.

„Претње једностраним изменама уставног поретка земље и прича о одржавању референдума како би се довели у питање темељи Дејтонског споразума само су губљење времена и имају за циљ скретање пажње са стварних проблема пред којима се ова земља налази“, рекао је Инцко за сарајевски портал Кликс.

Одговарајући на питање да ли Србија на челу са Александром Вучићем иза сцене подстиче приче о отцепљењу РС или је то само политика председника РС Милорада Додика, Инцко је одговорио тврдњом да је Вучић у неколико наврата рекао да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ те да он нема никаквог разлога да сумња у његове речи.

„Управо супротно, уверен сам да БиХ сада има, у односу на протеклих двадесет година, најповољнију регионалну ситуацију. БиХ је у добрим односима са свим својим суседима. Стога немам разлога да доводим у питање потезе и мотиве власти суседних земаља када тврде да су искрени у својој жељи да помогну БиХ у решавању њених тренутних проблема како би могла напредовати заједно с њима“, рекао је Инцко.

Високи представник поздравио је најаву Вучића да ће као будући премијер прво посетити БиХ као „одличан гест пун симболике“ и изразио очекивање да ће се ускоро срести у Сарајеву.

Уочи предизборне кампање Инцко је политичарима БиХ поручио да грађани, без обзира где живе, више не желе да слушају поруке страха, подела и мржње.

„Ако политичари у БиХ буду игнорисали проблеме о којима у последњих неколико месеци говоре људи из свих делова ове земље и ако се врате јефтиним триковима чији је циљ придобијање гласове то чине на властити политички ризик“, сматра Инцко.

Инцко је изразио уверење да су грађани БиХ „свих националности спремни заједно да раде на изградњи успешне будућности за све“.

„Они захтевају социјалну правду, мање корупције, више радних места, боље образовање и једнаке прилике за све. Нормалан живот. То би требало да буду питања којима се политичари баве у предизборној кампањи, уместо што потпирују страхове“, додао је високи представник.

(Бета)