Прочитај ми чланак

ВАДЕ ФЛЕКЕ ПРЕД РУСИМА: Споменик „Вечна ватра“ у Београду

0

Град Београд ће ове године добити споменик „Вечна ватра” у Београду као симбол заједничког страдања Срба и Руса у највећем сукобу у модерној историји света, најавио је заменик градоначелника Горан Весић. Потпис је пао само неколико дана након што је Србија у Вашингтону гурнула Русима прст у око.

Споразумом у Вашингтону са представницима Приштине, Александар Вучић се обавезао да ће Србија пристати на диверзификацију енергетског снабдевања, што је директан удар на руске интересе у региону и доводи у питање изградњу Турског тока.

Potpisivanje ugovora, FOTO: Facebook/Горан Весић

Како би одобровољили руске пријатеље, данас је договорене и локација постављање „Вечне ватре“, а ваља подсетити и да је „Београђанка“ данас продата управо руском бизнисмену и његовој фирмици старој две недеље.

Како се наводи у саопштењу Секретаријата за информисање града, скулптурно-архитектонска композиција „Вечна ватра“ налазиће се на месту где је постављена капсула са земљом из Русије у њене темеље фебруара 2020. године, када је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу званично боравио у Београду.

Иницијатор је Руски дом у Београду, уз подршку Фондације „Бесмртни пук” и донатора „Србијагаса”, „Газстројпрома” и компаније ИДЦ из Београда.

Весић је том приликом подсетио да ове године свет обележава 75 година од победе у Другом светском рату.

– Београд ће добити споменик вечне ватре као симбол заједничког страдања Срба и Руса у највећем сукобу у модерној историји света. Србија и Русија су поносне на своју антифашистичку прошлост, а наш задатак је да сећање на ту прошлост негујемо и оснажујемо како бисмо будућим генерацијама дали пример и путоказ колико је вредна борба за слободу и суверенитет. Свако дете треба да зна да је за његов живот у слободи заслужан неко ко је ту слободу платио највишом могућом ценом, својим животом. Споменик зато није само симбол страдања већ и симбол вечног живота, стремљења ка слободи, што је дубоко укорењено у традицији оба народа -рекао је Весић.

Он се захвалио руским пријатељима што су увек били уз Србију, и то у најтежим тренуцима у нашој историји. Он је подсетио да смо заједно водили многе ратове и битке, а да сада заједно тежимо наставку сарадње засноване на међусобном поверењу и уважавању.

– Политичка и економска сарадња Русије и Србије достигла је највиши ниво у историји захваљујући председницима Александру Вучићу и Владимиру Путину. Русија је један од наших најважнијих политичких партнера и кључни ослонац у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије – навео је Весић, подсећајући да је наша земља једини кандидат за чланство у ЕУ која није увела санкције „братској Русији“.