Прочитај ми чланак

“Вацлав Клаус неће признати Косово“

0

Праг — Шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг изјавио је да не очекује да ће председник Чешке Вацлав Клаус признати самостално Косово.

Он се састао с министром иностраних послова Косова Енвером Хоџајем и похвалио напредак Приштине и Београда у обновљеном дијалогу, замолио за стрпљење у визној либерализацији за грађане Косова.

„Чешки председник познат је по својим доследним ставовима и не очекујем зато да би овај став могао да се промени“, казао је Шварценберг на конференцији за новинаре с косовским министром спољних послова Енвером Хоџајем.

Шеф косовске дипломатије новинарима је казао да је Косово изузетно заинтересовано за нормализацију односа са Србијом, како је нагласио, односа две независне земље не само на политичком нивоу већ и да се крене на пут помирења.

„Ми смо изузетно заинтересовани не само за нормалне односе са Србијом на политичком плану. Као независна земља веома смо заинтересовани да почнемо процес билатералног помирења две земље и затворимо мрачно поглавље историје“, казао је Хоџај.

За север Косова Хоџај је одбио било какво друго решење осим примене плана Мартија Ахтисарија.

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте „злоупотребила је моћ и надлежности“ иницирањем поновног суђења Харадинају, изјавио је у Прагу данас Енвер Хоџај.

„Друга решења не можемо да прихватимо не само зато што би поделила Косово, већ стога што би поделила и косовске Србе“, рекао је Хоџај.

Косовски министар изразио је наду да ће Европска унија оценити и напредак Приштине у спровођењу корака неопходних за визну либерализацију, међутим, министар Шварценберг упозорио је да ће грађани Косова на путовања без виза морати да сачекају.

„Визна либерализација ће се наставити, али вероватно спорије него што би суседи ЕУ очекивали. У области су проблеми. И Бугарска и Румунија имају проблема са уласком у шенгенски простор. Надам се да када буду свуда уведени биометријски пасоши, да ће бити одстрањене политичке препреке и са њима и визе“, рекао је чешки министар.

Шварценберг је подсетио да заузимање заједничког става у ЕУ од 27 чланица о било ком питању подразумева увек и подужи процес наговарања.

Хоџај данас одлази из Прага у Братиславу, где га приватно прима шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, будући да је та историјски прва посета једног косовског министра спољних послова Словачкој незванична, јер Братислава одбија да призна Косово као независну државу.

 

(Бета)