Прочитај ми чланак

В. Јанковић: Бедници Вучић, Шапић и Брнабић се нису усудили ни свећу да запале

0

Народни посланик Владета Јанковић указао је у Дану уживо да председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и градоначелник Београда Александар Шапић, упркос томе што се масовни злочин десио на неколико стотина метара удаљености од њихових канцеларија - нису се појавили испред ОШ "Владислав Рибникар" како би запалили свећу и уписали се у књигу жалости. "То су бедници", оценио је Јанковић.

Пре тачно седам дана догодио нам се највећи ужас који нисмо могли ни да замислимо. Први пут у Србији дете је убијало децу. Стручњаци, аналитичари, политичари, експерти расправљају о томе шта су узроци и последице. Као једину адекватну реакцију, грађани у неколико градова у Србији изашли су на улице у борби против насиља и његове промоције у јавности. Истог дана држава уместо да понуди решење и умири јавност, пребројава учеснике скупова и умањује њихов број. Само дан након тога, председник у обраћању на друштвеним мрежама, позива своје присталице на највећи скуп у Србији икада 26. маја. Зашто? Да ли су нам нове поделе, доказивање и показивање моћи после трагичних догађаја и даље потребни?, преноси Н1.

„Колико пута се појавио председник у претходних седам дана? Ја сам бројао, пет пута. Добили смо пуну порцију и види се колико је он узнемирен. Видело се, поготово на Хепију, колико губи концентрацију, колико је баш на ивици. Све то указује да њима није стварно лако и да се криза осећа дубоко у редовима владајуће странке и код председника лично“, нагласио је Јанковић.

Говорећи о говорима Вучића у претходним данима, он је рекао да је председник поручио: „Нема потребе да дирамо телевизију, не дам вам Пинк, не дам вам Жељка Митровића. То значе његове поруке када се преведу на директан језик“.

Сматра да је мотив Вучића при сваком обраћању само један – како се остаје на власти.

„Стално гледа како реагује јавно мњење. А оно се у последњих пола године, годину дана јако померило од оних који су против смртне казне, као онима који за за њено поновно увођење. И онда је он, ослушкујући то, да се додвори бирачима, рекао како би био за враћање смртне казне. Узгред, то је искључено, то се не може урадити. Кад све саберете, видите да је то било једна опасна и опака порука“, указује Јанковић.

Коментаришући Вучићево понашање након трагедије на Врачару, саговорник Н1 је подсетио да „се Вучић није удостојио ни да се упише у књигу жалости, ни да запали свећу“.

„Тај човек се није удостојио да оде и да се упише у књигу жалости и да запали свећу пред оном школом. Он може да оде у амбасаде, руску, енглеску, после несрећа, и да се уписује у књигу жалости, а овде нема смелости да се појави. То је зато што се боји да се појави пред народом. Он се боји да му звижде. То би морало да буде огромно обезбеђење. Гледајте и Ану Брнабић, ту мученицу. 150 метара од њене канцеларије убију осморо деце, и она се не удостоји да дође, запали свећу и упише у књигу жалости. Али ће у Бакингемску плату да оде. Њој се масовно убиство десило на неколико стотина метара од канцеларије, а није се појавила на месту злочина како би се уписала у књигу жалости. А шта је са Шапићем? Где је он… То су бедници“, поручио је Јанковић.