Прочитај ми чланак

Скупштина: Милица рекла Малом да лаже; Миливојевић поручио: Чека вас Забела!

0

Посланици у Скупштини Србије започињу данас расправу о Предлогу буџета за 2024. годину, али и о сету медијских закона које је недавно предложила Влада. На дневном реду ће се наћи укупно 60 тачака, а народни посланици су комплетан материјал као и информацију када се седница одржава добили тек у недељу, односно само 24 сата пре почетка седнице.

23:40
Раденковић: СПС ће подржати предложени буџет

00:25
Седница настављена и после поноћи

Седница Скупштине Србије на којој се расправља о 60 тачака дневног реда настављена је и после поноћи, а посланици владајуће већине су су наставили да користе време да критикују представнике опозиције и медије.

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић изјавио је да ће посланици СПС подржати предложени буџет за 2024. годину, зато што је планирање и вођење јавних финансија један од темеља опстанка Србије „у овим немирним временима“.

Раденковић је рекао да овако планиран државни буџет осигурава развојну и социјалну улогу континуитета раста и економску и социјалну стабилност.

„Наставља се раст јавних инвестиција што обезбеђује дугорочну економску сигурност за нашу земљу“, истакао је он.

22:20
Дачић опозицији: Шта вам је требало да тражите изборе, просто се чудим

Председник СПС и министар спољних послова Србије Ивица Дачић питао је опозиционе посланике у Скупштини Србије „шта вам је требало да тражите изборе, просто се чудим“.

„Тражили сте, гледаћете и добићете резултат, али мислим да је то ваша велика грешка. Што сте се чачкали кад нисте способни да на тим изборима победите“, питао је Дачић опозицију.

Председник Србије Александар Вучић, најавио је да ће, на захтев опозиције, ванредни парламентарни, београдски и војвођански избори бити 17. децембра, међутим, они још нису расписани.

22:18
Јовановић: Буџет недомаћински, задужујете Србију као да сутра не постоји

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић рекао је да је буџет за следећу годину „предизборни и недомаћински“ и последњи који ће Синиша Мали предложити као министар финансија, и да посланици неће гласати за буџет којим се предвиђа да се Србија следеће године задужи за још скоро 10 милијарди евра.

„Ви сте, господине Мали, једини министар финансија који се хвали задуживањем као историјским резултатом, а једини ’историјски резултат’ је да је ваша власт Србију од 2012. године до данас задужила више него Тито, Милошевић, Коштуница и Тадић заједно. Задужујете и рођену и нерођену децу“, рекао је Јовановић на седници Скупштине Србије.

Јовановић је навео да је на данашњи дан „дуг Србије 35,2 милијарди евра“.

Истовремено, он је навео да у здравственим установама недостају дијагностички апарати и да је дијагностика намерно премештена у приватне клинике, па грађани месецима чекају на дијагностику у државним клиникама, а у приватним све могу да обаве за новац.

„У Србији данас 76.082 људи је на листама чекања, од којих на ЦТ преглед главе чека 536 људи, на операцију катаракте чека 20.104 људи, на уградњу колена чека 19.986 људи, а на уградњу кука 14.122 људи. У приватним болницама све то може одмах да се заврши, али за новац, јер сте створили богату и повлашћену елиту којој и ви припадате и која може да плати те услуге, а грађани не могу“, навео је Јовановић.

22:12
Срђан Миливојевић поручио напредњацима: „Чека вас Забела“

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је да ће се опозиција ујединити и на изборима победити режим Александра Вучића, док је посланицима Српске напредне странке поручио „да их чека затвор у Забели“.

За предложени државни буџет за 2024. годину је рекао да је „празан као балон“ и да показује да је СНС-у битно само „колико је њихов део“.

„Буџет је састављен од повећаних акциза који каже да ће поскупети и струја и све остало. О каквом ви буџету причате после Бањске, Беливука, Рибникара, Младеновца, жандарма Вучковића? Вама да дамо паре? Па где на свету лисица чува кокошке, још вам је мало пара?“ рекао је посланик.

20:02

Мали тврди: У буџету за 2024. нема мање новца за војску и полицију, Ђурђевић Стаменковски му рекла да лаже.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, коментаришући излагање председнице посланичке групе Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски, да није тачно да је у буџету за 2024. годину издвојено мање новца за полицију и војску и додао да је „ове године за полицију било издвојено 109 милијарди, а наредне ће бити 116“.

„Када погледате буџет за војску имате 160 милијарди за ову годину, 158,9, за наредну годину и још 18 милијарди обвезница које ће ићи преко СДПР, а које ће бити уложене у нашу војску и наменску индустрију. Пре 10 година имали смо можда један авион који је могао да лети. Данас је Војска Србије никада јача, никада снажнија. Поносно брани нашу земљу. Улгања у војску не могу да буду мања могу само да буду већа, јер се ми поносимо Војском Србије“, истакао је Мали у Скупштини Србије.

Он је навео да је девет миљарди евра које је Влада издвојила за помоћ привреди Србије било усмерено ка малим, средњим, микро предузећима и предузетницима да би се сачувала радна места.

„Успели смо да избегнемо црни сценарио, спасли смо нашу привреду и радна места“, истакао је Мали.

Он је рекао да је у последњих 10 година у Србији отворено 467 фабрика и 114.000 радних места у тим предузећима.

Мали је рекао да је Ђурђевић Стаменковски пре годину и по дана након београдских избора показала шта је за њу најважнији систем вредности, а то је само фотеља.

„Била је спремна и са Не давимо Београд и са Ђиласом и са Мариником Тепић, онима који су рекли да су Срби геноцидан народ, да уђе у коалицију само да би ушла и добила неку позицију и села на неку фотељу“, истакао је Мали.

Ђурђевић Стаменковски је рекла министру Малом да лаже.

„Ако ви кажате то је таман тачно толико колико тврдите да смо хтетли да идемо са Ђиласом после избора у Београду у власт“, истакла је она.

Она је рекла да, када су у питању војска и полиција, највећи пад инвестиционих средстава у односу на ребаланс из 2023. године бележи сектор безбедности – Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, „опадају са 720 на 530 милиона евра“.

19:30

Марковић Палма: Јединствена Србија ће гласати за буџет, Влади оцена четири плус

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић Палма најавио је данас да ће посланици те странке у Скупштини Србије гласати за предложени буџет на наредну годину као и за све предлоге законе о којима ће парламент расправљати наредних дана.

Марковић је током скупштинске седнице оценио да је Србија у економском смислу „достигла многе чланице ЕУ“ и кабинету Ане Брнабић дао оцену „четири плус“.

„Велики број фабрика је отворен у Србији и код нас је на делу економска сигурност и стабилност и међународна популарност. Србија је постигла велике економске успехе и велики развој упркос нестабилној ситуацији у свету, многим ратовима и поплавама и елементарним непогодама које су погодиле нашу земљу, а прилив у буџету је већи и нико не може да каже да се лоше радило“, рекао је председник ЈС а пренела та странка.

19:25

Алексић: Хоћете по сваку цену да угасите Н1 и Нову – да спречите да истина дође до грађана

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић казао је да се на данашњој седници скупштине у 60 тачака и 53 закона налазе и они који се тичу медија, „односно вашег предлога да по сваку цену вратите државу у власништво медија, и то зато да би се борили против истине у Србији и зато што нисте у стању да се помирите да има неко ко није под вашом контролом, кога ви не финансирате из буџета парама свих грађана, као што су телевизије Н1 и Нова, и сад хоћете да их угасите по сваку цену, како се не би чуло оно што се не може чути на РТС, Пинку, Хепију и другим медијима“.

Додао је да ће „наравно РЕМ да секундира и да уради све што треба супротно законима, кодексима, како би се спречио да истина дође до грађана Србије“.

„Телеком од кога сте направили краву музару, и то сте најбоље показали кроз аквизиције, када сте кроз Телеком купили предузеће Коперникус за 195 милиона евра, које је у то време вредело 10 милиона евра, да би то исто предузеће купило ТВ Прва и О2 за 180 милиона евра, и сада поново правите ситуацију да Телеком треба да купи те исте телевизије од тог истог власника. Па то нема нигде на свету, таква пљачка државе коју ви спроводите нема нигде на свету“, поручио је Алексић, указујући да је ПКБ продат за дупло мању суму од 105 милиона евра.

19:21

Ђукић Дејановић: Политика актуелне владе – да свако дете у Србији има бесплатне уџбенике

Политика актуелне владе је да свако дете у Србији има бесплатне уџебнике и зато треба наставити корацима којима ова влада води државу, рекла је анас министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Она је на данашњој седници Скупштине Србије нагласила да су бесплатне уџбенике до сада обезбедиле средине које су имале средстава за то.

Према њеним речима, Влада је издвојила 710 милиона за уџбенике за децу која су су стању социјалне потребе, која имају било какво обољење, која припадају сензитивним групама, која су талентована, као и за свако треће дете у породици.

До сада је 86.000 деце добило уџебнике.

19:19

Расправа Малог и Обрадовића о „силним милионима од рудника Колубара“

Министар финансија Синиша Мали оптужио је лидера Двери да је „опљачкао“ силне милионе од рудника Колубара, на шта је Бошко Обрадовић одговорио да је то новац који су добили за обављање својих делатности док су били НВО и припремали трибину о Косову, што је било 2008. године. Подсетио је и да је покрет Двери регистрован тек 2015. године.

„Не причате о 24 стана у Бугарској Синише Малог, његовом лажном докторату, да је био у Агенцији за приватизацију у време најпљачкашкијих приватизација…“, навео је Обрадовић.

По његовој завршеној реплици, став је изнео и председник парламента Владимир Орлић, који је показао папир на којем је писало да су новац добили на име текућих трошкова, „нигде се не спомиње Косово“.

17:54

Ђурђевић Стаменковски: Млађан Динкић је уништио српске банке

Председница странке Милица Ђурђевић Стаменковски, одговарајући на нападе из редова власти, да су у коалицији са прозападном опозицијом и лидером ССП Драганом Ђиласом, да то није истина, и да су они „једино у коалицији са народом ове земље, са грађанима ове земље, и то је тако чврст савез, па немамо намеру да правимо пактове ни са садашњом ни са бившом влашћу“.

Одговарајући министру финансија Синиши Малом о банкама, казала је да је српске банке уништио Млађан Динкић, „који има 65 одсто удела у првиредном друштву са ограниченом одговорношћу“ и који није одговарао за оно што је учинио банкарском сектору.

„Ова земља је бачена на колена, она нема свој економски суверенитет, у овој земљи 85 посто банкарског тржишта контролишу управо стране банке. Овде 93,5 посто државних субвенција иде искључиво у руке страних инвеститора. Ми немамо ништа против доласка страних инвеститора, али пракса да се они субвенционишу за отварање нових радних места показала се погрешном, јер је 11 страних предузећа напустило Србију, хиљаде људи је остало без посла“, поручила је Ђурђевић Стаменковски.

Предложила је да Србија коначно оснује Развојну банку, као и пољопривредну, „што би доста скратило економске токове, имајући у виду да наши пољопривредници јако дуго чекају на исплате, што их умара“.

Осврнула се и на изјаве Малог о већим платама и инфлацији, наводећи да поздрављају подизање плата, „али сте пропустили да кажете да динар од пре шест месеци и данас нема исту вредност“.

„Са 1.000 динара у продавници не можете да купите елементарне намирнице неопходне за свакодневни живот. Инфлација, за коју кажете да је 13 одсто, много је већа, цене су далеко више порасле“, навела је.

16:47

Дачић објаснио зашто Александар Вучић није отишао на седницу УН

„Када је реч о Косову и Метохији, данас се у УН одржава редовна седница где ће се говорити и о Косово и Метохији. Најновија дешавања у смислу хапшења и прогона нису ушли у извештај. Имајући у виду да ових дана постоје бројне и тешке активности председника посебно када је реч о превладавању кризе на Косову, те да мора да има састанке и у Београду и Бриселу, а имајући у виду да онај ко води преговоре из Приштине није у Њујорку, на ту седницу ће ићи председница Владе Србије“, рекао је председник СПС и министар спољних послова Ивица Дачић.

16:39

Мали одговорио Обрадовићу: Ћутао је кад је Косово прогласило незавиност

„Ћутао је 2008. године када је Косово прогласило независност, ћутао је јер су му биле важније паре. У споразуму са Ђиласом није ни поменуо Косово. Нема нових задужења од 6,5 милијарди евра. Нето задужење је само две милијарде, а на рачуну имамо преко пет милијарди евра. У његово време, Србија је била под банкротом. Тада је на рачуну било 8 милијарди динара пара, са затвореним фабрикама. Сами су себи били важни, ништа им српско било важно“, рекао је Мали.

16:18

Обрадовић: Зашто је Вучић побегао са мегдана у Њујорку где ће бити седница СБ УН

Лидер Двери Бошко Обрадовић упитао је због чега председник Александар Вучић није отишао на седницу УН у Њујорку.

„У СБ УН биће одржана седница о Косову и Метохји, али те тема на седници Народне скупштине, као што нема ни председника Александра Вучића у Њујорку. Зашто он побегао са мегдана у Њујорку, то је једно озбиљно питање“, рекао је Обрадовић и додао:

„Власт СНС једнако 750.000 становника мање у Србији. Ако наставим темпом, у овом земљи ће живети неки други људи“, објаснио је Обрадовић.

16:07

Зукорлић подсетио на дешавања у Гази

Усаме Зукорлић из Посланичке групе За помирење СПП-УСС-ДСХВ, изјавио је у Скупштини Србије, да су у претходне две недеље у Гази извршена дела која међународне организације карактеришу као ратни злочини.

„Листајући предлоге нових законских решења, прочитао сам да је у плану и да се донесеу измене и допуне закона који би третирао питање прања новца и финансирања терористичких организација. Размишљао сам шта је граница између права на отпор и тероризма и, с друге стране, права на одбрану, и не могу а да не искористим прилику да изразим саучешће за убијених 5000 цивила у Палестини, од којих 1000 деце, а и убијених 1000 јеврејских цивила“, казао је Зукорлић током скуштинске расправе, преноси Н1.

14:05

Пауза до 15h

Председавајући Владимир Орлић одредио је паузу у трајању од 60 минута.

13:54

Мали: Драган Ђилас највећи тајкун, признао да је опљачкао 619 милиона милиона евра

„Највећи тајкун Србије који је опљачкао и сам признао да је опљачкао 619 милиона евра од грађана Србије, током свог мандата док је био градоначелник Београда. То вам је слика и прилико опозиције коју он води“, рекао је Мали.

13:38

Лазовић: Слика СНС који на ситно баца коментаре између наступа опозиције, у праву је Зеленовић – појма немате

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић поручио да његова посланичка група има тачно шест секунди да одговори на предлог закона.

„Нисам мислио да причам о Косову јер је седница посвећена буџету, али ето ми смо поднели захтев да буде седнице након Бањске. Па што сте побегли од тога? Нема одговара. Толико о драматичним наступима са подигнутим прстом. Нико не зна шта тај човек ради са Косовом, гину људи, губе животе, дајте да видимо шта се ради. Натерали сте да нас да бирамо од 60 тема шта да причамо. Ми имамо тачно 6 секунди да причамо о свакој од тачака. Највећа опозициона група има 20 секунди по једној тачки, то је слика СНС. Слика СНС је Орлић који на ситно покушава да убаци коментар, да о не нешто каже, да поручи неку стрелицу зла. У праву је Зеленовић да појма немате. Везе немате, по сили владате. Погледајте како изгледа представљање буџета. Реалност људи је суморна. Је л’ више верујете овим људима у оделима или својим новчаницима?“, рекао је додао и обратио се владајућим посланицима и министрима:

„Види се како људи изгледате, која вина пијете, којим аутомобилима се возите. Са тим платама које имате, то не можете, не можете, брате. Објасните нам како, покажи математику. Економска неједнакост је огромна, па немојте да вређате интелигенцију. Ово је посрнуће о којем само ви можете да причате“, казао је Лазовић.

13:20

Ђукановић одговорио Зеленовићу: Верујем да ћете после избора бити у затвору

Посланик Владимир Ђукановић одговорио је Зеленовићу да верује како ће после избора завршити у затвору.

„Свечано вам се обазујем господине Зеленовићу, пошто сам адвокат, овде ми је пуномоћје да ми потпишете. Пошто тражите да криминалци буду у затвору, верујем да ћете после избора тамо и завршити“, рекао је Ђукановић

13:09

Зеленовић: 17. децембра се одлучује да ли ће криминалци у затвор или управне одборе

Посланик Заједно Небојша Зеленовић поручио је да ће грађани 17. децембра одлучити да ли ће криминалци у затвор или управне одборе власти.

„Борити се морамо, морамо да образложимо како овај систем лоше изгледа и колико је ово што смо чули од министра финансија једна велика неистина. Причате о развоју хартија од вредности 2023. године, при чему се ваш шеф за хартије у вредности жали како му је мала плата и како нема тржишта за хартије од вредности. Ви сте понизили Скупштину овим предлозима закона, понизили сте и факултете када сте именовали Бокана у Савет Филолошког факултета. Нећете да кажете да до БДП долазите надуваним ценама и са радовима који коштају од 3-10 пута дуже. Овај аутопут који су могли да виде чланови СНС који су дошли на прославу 15. рођендана. То је добар аутопут, добар је и мост. Немојте мислити да неко ко је исправан и нормалан да је против путева. Али, можемо против цене. Када је пројектован, тај аутопут је 2011. коштао 90 милиона евра – 60 милиона за пут, 30 милиона за мост. Тај ауто-пут Шапчани чекају 12 година јер нису гласали за СНС. Е, сада замислите да један такав пут кошта три пута више него што му је цена. Стадион у Лесковцу кошта 10 пута више од цене. Јесте пробали да се лечите на ортопедију у Шапцу? Да видите мало како изгледа то лечење у Шапцу“, навео је у свом обраћању Зеленовић.

Након тога осврнуо се и на случај жандарма Ненада Вучковића Вучка, који се директно доводи у везу са криминалним структурама.

„Шта је сад Вучко? Је л криминалац или полицајац? Је л ради за државу или мафију, или је то иста ствар? О томе ће грађани да одлучују 17. децембра, па можете да ставите и Вучића и Арсића. Тада да се одлучује да ли ће криминалци у затвор или управне одборе код вас. Дошли смо у ситауцију да се поштени полицајци процесуирају, а праве криминалце бране неке Ђуке. Такав један адвокат мафије дрзне се да дође у парламент да каже да има проблем са понављањем избора у мом Шапцу. Ко је чувао Јовањицу, БИА, ВОА… Ви сте најобичнији фолиранти, политичка будућност Србије је угрожена“, истакао је Зеленовић.

12:27

Ђукановић: Педесетак грађана блокира Газелу, опозиција да назове листу „Србија против насиља Драган Ђилас“

Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је да опозиција са педесетак људи блокира оно што је СНС изградио и позвао опозицију да назове заједничку листу „Србија против насиља Драган Ђилас“.

„Ми омогућавамо опозицији да их покаже колико их има. А, има их педесетак људи блокирају путеве, Газелу, аутопутеве све оно што смо ми направили. Понашају се као најгори дивљаци. Највише апелујем да буду коректни према грађанима. Своју листу треба да назову Србија против насиља Драган Ђилас. Они треба да буду срећни што стављамо Вучића на листу јер ћете тако да нас победите. Ставите Ђиласа на листу, будите поштени, навео је Ђукановић.

12:13

Арсић напао опозицију: Ђилас окупља ове што се „заветују и дверињају“

Посланик СНС Верољуб Арсић рекао је да треба подржати Предлог закона у буџету и искористио део обраћања да нападне опозицију.

„Наравно да су они (опозиција прим. аут) против даљег развоја Србије и наравно да ми, који хоћемо да наставимо да се Србија изграђује, подржавамо Закон о буџету. Нећемо више да нам грађани беже у иностранство, да нам се грађани понижавају, да губе послове као у њиховим приватизацијама. Да подижемо плате и пензије, да наставимо са субвенцијама у пољопривреди…“, истакао је Арсић.

Након тога, Арсић је део свог обраћања посветио у нападу на опозиционе политичаре.

„Грађани немојте веровати онима који су закатанчили фабрике, које око себе окупља Драган Ђилас. И бивши ДОС и ове што се довели ДС на власт под изговором да су патриоте. Они су испоручивали Србе у Хаг, пустили су Куртија из затвора. Не верујте ни ове што се заветују и дверињају. Све њих окупља Драган Ђилас. Када би дошли на власт, исте ноћи би увеле санкције Русији“, казао је Арсић.

11:58

Алексић поручио Орлићу: Смете ли да се погледате у огледало, направили сте од Скупштине проточни бојлер

Посланичка већина у Скупштини Србије није прихватила предлог Срђана Миливојевића, посланика ДС, да се дуплира време за расправу, с обзиром на то да је на дневном реду чак 60 тачака дневног реда. Одлучено је да се расправа о свим предложеним законима обједини.

Мирослав Алексић, посланик Народног покрета Србије указао је да је седница скупштине заказана данас за сутра, по хитном поступку, преноси Данас.

„Од 60 тачака дневног реда, чак 53 су закнска предлога. Не занима вас да грађани чују оно што је за њих важно. Направили сте проточни бојлер од парламента, сервис владе, кршећи брутално пословник. Господине Орлићу да ли можете да се погледате у огледало, јер ћете остати упамћени као председник скупштине који није сазвао ни једну редовну седницу. На свакој седници коју сте заказали кршили сте пословник,“ рекао је Алексић.

11:55

Бакарец о медијским законима: У питању два сјајна закона, власт се развлашћује у области медија

Посланик СНС Небојша Бакарец, који је и председавајући Одбора за културу и информисање рекао је да су предложени закони у области медија „сјајни“ и упутио низ критика на рачун медија у власништву Унитед Медиа.

„Два сјајна закона, о информисању и медијима и Заокну о електронским медимима. Ти закони гарантују слободу мишљења, медија, стандардима ЕУ и Савету Европе. ВЛаст јиш једном развлашћује само себе, делимилчно се развлашћујемо у области медија. Те предлоге је подржао и ОЕБС. Припадници бившег режима до 2012. године треба да се стиде антиевропског и противуставног закона који су донели 2009. године, најгори је закон који је икада донет у Европи у области у медија, за разлику од овог који је најбољи. Тај тајкунски закон из 2009. године критиковао је и ОЕБС… Шолакови медији, Н1 и Нова су пиратски, привилеговани од стране Луксембура. Ови медији годинама крше Закон о медијима“, рекао је Бакарец.

11:41

Ђукић Дејановић: Образовање деце је одговорност свих нас

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић образложила је сет закона из области образовања.

„Слажемо се да је добар образовни систем добар темељ за сваку државу, али услов да буде назван добрим морамо потражити у сваком од нас, радили или не у том систему. Образовање деце је одговорост свих нас“, казала је она, а преноси Н1.

Према њеним речима, трагедија у мају пробудила је у свима „потребу да се запитамо где је ко од нас заказао и да се потрудимо да деци будемо бољи узори“.

10:50

Јовановић: Нови медијски закони донеће бољу информисаност грађана

Министар информисања у Влади Србије Михаило Јовановић рекао је да ће усвајањем нових законских предлога грађани бити боље информисани.

„Када је реч о Предлозима о јавном информисању и електронским медијима, Министарство је предузело све како би се узело у обзир мишљења различитих интересних група, невладиних организација медија, академске заједнице и других. Значајан допринос и учешће у раду узели су и наши парттнери, мисија ОЕБС, фондација КАС и други. У ту сврху организоване су јавне расправе, одржана су четири округла стола и омогућено грађанима да дају своје сугестије. Било је различитих предлога на који начин унапредити стање у области информисања. Ово су решења која могу да утичу да грађани Србије буду још боље информисани, а медији бити у прилици да грађане информишу о темама из свих области живота пазећи да се не угрожавају права других. Када је реч о Предлогу закона о јавном информисању и медијима, Радна група која је радила на изради текста, формирана је непосредно након оснивања новог Министарства. У радној групи су били и представници новинарских и медијских удружења са којима смо радили до последњег тренутка. Сви чланови Радне групе били су јединствени у напору да се систем јавног информисања унапреди“, истакао је Јовановић.

10:22

Мали: Ако гласате за овај буџет, плате у јавном сектору биће веће за 10 одсто, пензионерима 20.000 динара у новембру

Министар финансија Синиша Мали рекао је посланицима да уколико гласају за Предлог буџета, од 1. јануара плате у јавном сектору биће веће за 10 одсто.

„Основе буџета за наредну годину усмерене су на подизање животног стандарда грађана. Ту имате повећање плата за запослене у јавном сектору од 10 одсто, повећање пензија од 14,8 одсто. Као што смо обећали, то и одржавамо. Ако гласате за овај буџет, плате запослених у јавном сектору од 1. јануара биће веће за 10 одсто“, поручио је Мали.

Мали је додао да ће пензионерима бити исплаћено 20.000 динара крајем новембра.

10:15

Министри стигли на седницу, опозиција рекламира повреду пословника

Чланови Владе Србије стигли су на данашњу седницу где ће се расправљати између осталог о Предлогу буџета, медијским законима…

Посланици опозиције, Срђан Миливојевић и Мирослав Алексић рекламирали су повреду Пословника због тога што се Предлози закона стављају на дневни ред по хитном поступку.

10:11

Миливојевић: Предлажем дупло време за расправу

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан МИиливојевић предложио је дупло време за расправу.

„Председавајућем је требало да 12 минута да прочита дневни ред, а неке посланичке групе ће имати пет минута да образложе предлоге. Скупштинска расправа је отворена, треба нам дупло време за расправу. Очекујем да сви посланици који се на плаше дебате прихвате овај предлог“, рекао је Миливојевић.

09:57

Посланици изгласали да се закони о медијима ставе по хитном поступку на дневни ред

Посланици власти гласали су за предлог Владе да се по хитном поступку нађу на дневном реду данашњег заседања нађу и Предлози о медијским законима.

Опозиција је била против, док је власт гласала за тај предлог.

09:07

Седница заказана јуче за данас, посланици опозиције напустили седницу Одбора за културу и информисање

Иако се у јавности и међу опозиционим посланицима наслућивало да би седница могла да буде у уторак или среду, она је заказана тек у недељу и то за понедељак.

Ту информацију најпре је објавио на друштвеним мрежама посланик Демократске странке (ДС) Миодраг Гавриловић, који је саопштио да ће се на дневном реду наћи укупно 60 тачака.

Имајући у виду да је седница заказана у недељу за понедељак, односно „данас за сутра“, практично је онемогућено време да се амандманима допуни дневни ред и „исправе“ законски предлози власти.

У недељу је одржана и седница Одбора за културу и информисање, а троје посланика опозиције напустило је заседање због тога што је дневни ред тек јуче допуњенем предлозима нових медијских закона.

Народна посланица Татјана Манојловић (ДС) рекла је да су законски предлози лоши и да су стигли прекасно.

„Ова власт жели да укине сваку слободну реч, нећемо бити саучесници у томе и ја ћу напустити ову седницу одбора“, рекла је Манојловић.

08:59

Буџет, медијски закони, нова задуживања: Шта је све на дневном реду данашње седнице

Посланици Скупштине Србије започеће данас прву седницу редовног јесењег заседања расправом о 60 тачака дневног реда међу којима је и Предлог закона о буџету Србије за 2024. годину.

Посланици ће на овој седници размотрити и предлози закона о јавном информисању и медијима и закона о електронским медијима, чијим ће усвајањем држава преко Телекома поново моћи легално и званично да буде власник медија.

На дневном реду су и закони о катастру, лекс специјалис о Експу 2027 и сет финансијских закона.