Прочитај ми чланак

УСТАШЕ: Вучићев СНС ископирао ХДЗ из кампање 2007. после које је Санадер ухапшен

0

Знамо да су ХДЗ и СНС блиске, народњачке странке, које једна другој чувају леђа у међународним односима. Знамо и да су им идеологије исте, а односи бољи него они између Србије и Хрватске. Ипак, нисмо знали да ће ти односи отићи толико далеко да се размењује и одећа...А можда је то лош предзнак?

Дакле, о чему се ради?

Избори 2007. године, кампања Хрватске демократске заједнице. Листу предводи Иво Санадер, кандидат за премијера. И током предаје потписа и током кампање, ХДЗ се на промоцијама појављује уинофрмисано. Ево како:

Приметите светло-плаве шушкавце који доминирају околишем.

Пет је година касније. СНС експресно прикупља потписе за републичку и престоничку изборну листу. Исте потписе и предају РИК и ГИК. Овако то изгледа:

Приметите како ефектно Лука Кебара носи азурно-плави шушкавац.

Има ли сличности? Има је и те како.

Па добро, шушкавац ко шушкавац, шта је проблем? Суштински ништа, поготово не за ширу јавност. Управо супротно: ХДЗ је на овим изборима освојио више од 900.000 гласова, односно 36 одсто од изашлих, односно више од 60 мандата. То им је, на крају, и донело већину и премијерско место Иви Санадеру.

Проблем: Санадер је усред овог мандата пао са власти, а онда је, средином децембра 2010. године ухапшен у Аустрији. Касније је и осуђен, никада се више у пуном капацитету није вратио на јавну сцену и политички живот.

Али све то можда и нема везе са шушкавцем.