Прочитај ми чланак

Услов Хрватске је да Србија укине надлежност за ратне злочине на подручју бивше Југославије

0

srpska-i-hrvatska-zastava-2

Хрватска тражи да Србија укине надлежност за ратне злочине на подручју целе бивше Југославије и осигура права хрватској мањини како би могла закључити приступне преговоре с Европском унијом, изјавио је хрватски министар спољних послова Миро Ковач.

Као што је Београд, под притиском ЕУ, започео добросуседски уређивати односе с Приштином, тако мора променити закон о надлежности за ратне злочине на целом подручју бивше Југославије и зајамчити права хрватској мањини уређена државним уговорима, рекао је Ковач у интервјуу за аустријску новинску агенцију АПА, преноси Хина.

„Желимо да ове тачке уђу у преговарачка мерила и да током преговора буду спроведене. Иначе преговори неће моћи бити закључени“, рекао је Ковач.

Он је, како преноси Индекс.хр, подсетио да је Србија због притиска, нарочито Немачке и Велике Британије да успостави дијалог с Косовом, морала да чека на почетак преговора с ЕУ две године.

Због тога се нико у Србији „није потужио“, рекао је Ковач алудирајући на садашње притужбе Србије да Хрватска због билатералних питања кочи њено приступање ЕУ.

Загреб тражи укидање закона о надлежности Србије за све ратне злочине на простору бивше Југославије, па тако и Хрватске.

„Желимо са Србијом имати партнерство како је то случај између Немачке и Француске. Партнерству међутим не припада … да се Србија поставља као судија за целу бившу Југославију, а тиме и за Хрватску. То је неприхватљиво. Хрватска очекује да се овај закон промени“, рекао је Ковач.

 

ФоНет