Прочитај ми чланак

УПЛАШЕНИ СЕЈАЧИ СТРАХА Злоупотреба полиције у протестима

0

Полиција никада не сме да примени насиље, као што то сугерише министар Вулин, већ увек и једино закон. Зато је скандалозно и учешће параполиције на протестима, али и полицијско застрашивање грађана казнама, снимањима и доласцима на врата, пише НИН.

Протесте који су у току обележава употреба фаланги батинаша предвођених напредњачким функционерима и медија под контролом власти, као и злоупотреба полиције и тужилаштва који не смеју самостално да поступају против батинаша. Осим присутне бахатости показује се и нескривени страх режима од бројних грађана на путевима који се нису уплашили параполиције, полиције, тужилаштва и медија.

На снимцима камера и мобилних телефона, а не само цензурисаних на телевизијама са националном покривеношћу, јасно се види да су грађане нападали батинаши, прве суботе у Шапцу, а следеће у Новом Саду, па и у Београду где су хулигани палили бакље. У свим случајевима сами демонстранти морали су да се бране. Јер, полиција не само да се повукла пред батинашима и није поступала против њих, него је употребљена за застрашивање грађана, долазили су им на кућне адресе или звали телефоном са упозорењем да не блокирају путеве. Чак су застрашивали и новинаре.

Такође, бројни грађани су позивани на информативне разговоре. Злоупотребљено је и тужилаштво. То се види из примера у Шапцу, када је покренут поступак против Драгана Миловановића Црног, чијом је храброшћу избегнута трагедија, а не против оног који је возио багер без дозволе, Небојше Стојићевића, локалног функционера СНС-а и запосленог у јавном предузећу Инфраструктура Шабац. Није покренут поступак ни против његовог помагача и хорде маскираних хулигана који су тукли грађане.

Један од организатора протеста Саво Манојловић, из организације Крени-промени, каже за НИН да је „полиција талац личног хира највећих државних функционера, који полицајце шаљу да спречавају окупљања или их потпуно повлаче у зависности од тренутног расположења и политичке калкулације“.

– Изјава министра Вулина да ће морати да примени насиље је скандалозна, полиција никада не сме да примени насиље, већ увек и једино закон. Посебно скандалозно је учешће криминалних навијачких група које делују у очигледној координацији са деловима полиције и нападају изоловане групе демонстраната. Велики број грађана на улицама је заправо најбоља заштита од напада ових група. Зато сваке суботе, када размишљате да ли да дођете на протест, знајте да безбедност оних који ће изаћи на улицу зависи од сваког од нас! – рекао је Саво Манојловић.

Манојловић напомиње да су ангажовали 40 адвоката који бесплатно пружају правну помоћ демострантима, док је уз помоћ пуно ситних донација обезбеђено рефундирање трошкова за прекршаје особама које полиција казни. Према речима Манојловића, оба суботња скупа била су пријављена.- Полиција их је додуше забранила, али свакако њена обавеза да брине о јавном реду и миру ту не престаје. Одбијена је и наша понуда да у сарадњи спроведемо контролисане блокаде које би подразумевале максималну безбедност учесника, али и несметано кретање хитних служби, пре свега болничких и ватрогасних – наводи Манојловић.

Адвокат Божо Прелевић, из Скупштине слободне Србије, каже да је власт формирала штабове који треба да парирају протестима и да покушају да их дезавуишу.

– Пуштају разне гласине. Понављају „унутрашњи тероризам“ и да саобраћај блокирају „фашисти“ иако власт организује црнокапуљаше. У историји то су увек радили аутократски режими – Франко, Мусолини, Хитлер југент… Посебно је опасно што се за то ангажују криминалци. Ако је нешто блиско унутрашњем тероризму, онда је то слање црнокапуљаша са чекићима, моткама, бакљама и багерима на мирне грађане који блокирају путеве тражећи своје право да их не трују ни литијумом ни медијски. Када све ово прође, а проћи ће, прва ствар мора да буде да се види ко су људи који су испод црних капуљача и ко их је ангажовао. То се мора објавити именом и презименом – каже Прелевић.