Прочитај ми чланак

Упамтити га за реваншизам – Чанак: Руси ће да убију Вучића! Треба убити Путина!

0

Ненад Чанак, лидер Лиге социјалдемократа Војводине, казао је за Н1 да ће се Милорад Додик, ако изгуби борбу за дужност председника ентитета Република Српска, наћи под бројним истрагама и тада ће побећи у Београд.

Додаје да би због нарушеног односа са српским председником Александром Вучићем, Додикова “излазна стратегија” могла бити и заобилажење Београда и директни бег у Русију.

На питање да ли се урушава тло Вучићеве политике у Србији, Чанак одговара да се ради о одустајању седења на две столице.

„С једне стране бити добар с Москвом од које је Србија енергетски зависна до мере да је то колонијални положај, а с друге стране бити добар са Европском унијом није само питање политичке одлуке, него велика већина спољнотрговинске размене је с унијом. Треба видети сада и колико ће болети. Руси су ту бескрупулозни и посегнут ће за бруталним мерама. Јесте ли приметили колико је руских тајкуна и високих званичника помрло неприродном смрћу последњих месеци? Вучић се налази у најкомпликованијој ситуацији у којој може бити“, казао је Чанак, а преноси Данас.

Чанак је навео да је Вучић тренутно најјачи човек у Србији и од њега зависи што се догађа у овој земљи.

„Он на “вези” има многе политичаре у регији – Црној Гори и североисточној Босни и Херцеговини (Република Српска). Русима су Србија и ова регија изузетно важни, док је овде нестабилно и неред дотле Русија има могућности да коцкати се с овим простором. Могу рећи ‘нећемо правити рат усред Европе, пустит ћемо вам то, али под условом да ви нама пустите у Украјини’. Оног тренутка кад немате у Србији неког ко је спремам на те нестабилности, јер је Србија на Балкану у могућности направити велике невоље, и ако би се Београд окренуо демократији и престао бити Русија у малом, да не претендира на БиХ и Црну Гору, одмах би се нормализирали односи. Тиме Русија губи сваки утицај светске силе која се мора питати у неким међународним односима. То је суштина приче“, истакао је додао:

„Ја кад кажем да ће Руси убити Вучића не позивам на насиље, али кад кажем да треба убити Путина онда као доктор говорим о уклањању болести. Руси су потпуно бескрупулозни, што сам својим очима видео у Украјини где су чинили ратне злочине. Путину је потпуно јасно да цело човечанство води у опасност, то су ствари о којима нема разговора. Планет, слобода и демократија се морају бранити, а Путин је ту препрека“, закључио је Чанак.