Прочитај ми чланак

Упамтите их за реваншизам – Група јавних личности: Прихватите споразум о КиМ

0

Група јавних личности, међу којима су бивши амбасадори, новинари и историчари, позвала је представнике власти, политичке институције и грађане да прихвате такозвани немачко-француски план за Косово, као прилику да се Србија "по први пут дефинитивно оријентише на евроатлантске интеграције".

Француско-немачки план за КиМ није на дневном реду Скупштине

Потписници јавног апела су оценили да су „бесконачне расправе о томе да ли је Косово саставни део Србије и неодговорна политика Београда која је на делу од деведестих година прошлог века, превазиђене реалношћу“.

– Од те политике није било јасног дистанцирања јер се још увек очекују расплети који би омогућили српске аспирације у региону. То, осим што квари односе са суседима, штети и Србији која је таквом политиком „уједињења“ у други план ставила модернизацију, демократизацију и добробит својих грађана – наводи се у апелу.

Оцењује се да „враћање Косова у државни оквир Србије не само да је илузија, већ је и немогуће без новог рата који би Србију поново и несагледиво уназадио“.

– Србија мора коначно да се суочи и прихвати последице сопствене политике, јер без тога ни Срби, ни Албанци на Косову немају перспективу – навели су потписници апела.

Оценили су да немачко-француски предлог, „прихваћен од стране комплетне ЕУ и подржан и од САД, пружа добру основу да се цивилизовано и договором направи корак напред“.

– У интересу Србије је да Косово и Албанце прихвати као равноправне партнере. Предлог почива на премисама које иницирају процес и отварају перспективу и за Србију и за Косово. То би релаксирало односе, решило питање безбедности Срба на Косову и заштитило њихову имовину, као и културно и верско наслеђе – пише у апелу.

Додаје се да предлог „отвара и перспективу економског развоја, јер само добра регионална димензија Србију позиционира као међународни субјекат“.

– Овај предлог је прилика коју не бисмо смели да пропустимо, јер нема гаранција да ће бити бољих понуда. Историјске околности налажу одговорност свих елита – политичких, академских, медијских и верских – да подрже предлог који ће најзад одредити државу Србију као модерну европску државу – пише у позиву.

Апел су између осталих, потписали бивши амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић, Соња Бисерко из Хелсиншког одбора за људска права, адвокат Чедомир Стојковић, писац Светислав Басара, историчар Миливоје Бешлин, новинар Раде Радовановић.