Прочитај ми чланак

УОЧИ ПРЕДАЈЕ КОСОВА: Да ли Вучић купује подршку војске, полиције и пензионера?

0

За само десетак дана, председник Србије Александар Вучић најавио је велике бенефиције за три групе грађана које су му веома значајне уколико на јесен буде потписао "историјски, правно-обавезујући споразум" са косовским Албанцима.

Тако је најпре најавио никада веће повећање плата за припаднике Војске и полицијских снага Србије. Затим је уследило обећање о изградњи јефтиних станова за припаднике војске (многи ће приметити да је то најпре требало применити за лекаре и научне раднике, јер сви масовно беже у иностранство). Исто обећање је добила и полиција.

За јесен је предвиђено и повећање пензија, односно укидање Закона о привременом умањењу (на предлог ни мање, ни више, него ММФ-а).

С друге стране, многи су приметили и да је прослава Дана полиције више послужила као представа са циљем да прикаже како целокупна полиција подржава ову власт. Једна је ствар када војска на паради показује силу, јер је и циљ да се импресионира спољни противник. Поставља се питање кога би требало да импресионира и уплаши полицијска парада? Можда свакога ко се буде успротивио одлуци да са Приштином постигнемо „историјски компромис“ у виду добијања столице у Уједињеним нацијама за лажну шиптарску државу.

Остаје да се види да ли власт на челу са Вучићем жели овим обећањима да до јесени, када би косовска прича требало да уђе у завршну фазу, обезбеди подршку војске и полиције и тако себи створи простор за непопуларне политичке потезе, као и да подизањем пензија покуша да зацементира гласачку подршку.