Прочитај ми чланак

УНИЈА ЗА НЕУТРАЛНОСТ И УДРУЖЕЊЕ ВАСОЈЕВИЋА: Монтенегрински НАТО кошмар се завршава

0

Синоћњи скуп Уније за неутралност Црне Горе и Завичајног удружења Васојевића у Андријевици, протекао је у свечаној атмосфери, пред препуном салом центра за културу „Михаило Лалић“, уз присуство представника и поштовалаца именованих организација.

y

Синоћњи скуп Уније за неутралност Црне Горе и Завичајног удружења Васојевића у Андријевици, протекао је у свечаној атмосфери, пред препуном салом центра за културу „Михаило Лалић“, уз присуство представника и поштовалаца именованих организација.

x

Скуп је у име Завичајног удружења Васојевића поздравио Веско Ракетић, истичући да је ово српско вече посвећено свим Србима који су на било који начин пружили отпор нападима на нашу мајку Цркву, нападима на наш српски језик и на наше ћирилично писмо.

c

„Даме и господо, браћо и сестре, желим да вас поздравим у име домаћина ове српске вечери, коју посвећујемо свима вама Србима који сте на било који начин пружили отпор нападима на нашу мајку Цркву, нападима на наш српски језик и на наше ћирилично писмо. Ова вечер је за све Србе у Андријевици који подржаше браћу своју на Косову и Метохији, све оне који подржаше своју православну браћу широм српских земаља и свима онима који не издадоше своју православну мајку Русију“, казао је Ракетић.

Он је нагласио да се не смије заборавити како су нас бесомучно и неправедно бомбардовали НАТО агресори и колико су нам штете нанијели, додавши благослов слоге и љубави међу Србима широм планете.

Раичевић: Да је жив, Лабан би данас био против ДПС-а и НАТО-а

Присутнима се обратио и предсједник Уније за неутралност Гојко Раичевић, наглашавајући да је Унија најшира коалиција политичких партија и невладиних организација направљена од покраденог референдума наовамо, подсјећајући окупљене на јунаштво Васојевића Ђола Лабана, који би, како је казао, да је данас жив, највећом срамотом сматрао не турски Спуж него владање ДПС-а у Андријевици и то да Аднан Чиргић црногорски језик промовише у српским Васојевићима.

v

„Без намјере да ову свечаност претварам у политичку кампању, дозволите ми да се сјетимо Ђола Лабана, васојевићког јунака, командира Полимског батаљона, који је био један од „седам капетана“ које су Васојевићи одабрали онда када је војвода Миљан Вуковић отпочео акцију против Турака“, казао је у уводном обраћању Раичевић, а потом испричао анегдоту према којој је „заједљиви црногорски књаз“ питао прослављеног јунака: „Има ли што ружније од твоје главе, Ђоле?“, алудирајући на његов физички изглед. Лабан му је тада одговорио реченицом за памћење: „Има, Господару! Турски Спуж насред Црне Горе.“

Раичевић је ову анегдоту поредио са данашњицом, оцијенивши како би, да су данас живи актери ове приче, Лабан би казао: „Има, Господару! Демократска партија социјалиста да влада, а Аднан Чиргић да промовише црногорски језик у сред српске Андријевице!“

Предсједник Уније за неутралност је изразио увјерење да ова ружна епизода која траје више од четврт вијека подједнако погађа и боли све нас из Црне Горе, Брда и српског приморја.

„Исто тако вјерујемо да ћемо се из монтенигерско-НАТО кошмара у којем смо заробљени, пробудити после 16. октобра, онакви какви у суштини јесмо: своји и слободни, а не њихови и у ланцима“, закључио је Раичевић на скупу у Андријевици.

b

Унија и ЗУВ су поклонили Васојевићима концерт народног гуслара Миломира Миљанића, а скупу је присуствовао Андрија Мандић (ДФ), члан Предсједништва Уније за неутралност.