Прочитај ми чланак

Уместо Украјинаца, на Косово стижу Мађари

0

kfor kosmet

Команда Кфора у Приштини потврдила је данас да ће украјински контигент у тој мировној мисији бити делимично смањен и додала да ће тај одлазак бити компензован повећањем броја мађарских војника у међународним снагама.

У саопштењу се наводи да ће број украјинских војника на Косову бити смањен крајем августа али да њихов одлазак неће утицати на мисију, као и да ће Украјина задржати своје присуство у Кфору кроз штабне официре који ће остати на Косову.

Како је јуче саопштио заменик начелника Управе за сарадњу и мировне операције Генералштаба украјинске војске пуковник Андреј Ординович, Украјина ће до краја августа повући 103 војника са Косова због потребе учешћа у операцијама против проруских побуњеника на истоку земље.

Кфор је навео да је у последњих неколико месеци мисија прошла кроз фазу трансформације како би се омогућило да јединице међународних снага буду способне за динамичније и проактивније деловање.

„У том контексту дошло је до повећања мађарског контигента“, наводи се и подсећа да су Мађари присутну у Кфору од 1999. године.

Кфор је пожелео добродошлицу новом контигенту мађарских војника, а Украјинцима изразио захвалност за ангажовање и оценио да су они успешно спровели своју мисију и били пример за изванредну посвећеност послу и војни професионализам.

 

(Beta)