Прочитај ми чланак

УМЕСТО ПАМЕТНИ, ИСПАЛИ СМЕШНИ: Шешељ намагарчио посланика СНС у Скупштини Србије!

0

У Скупштини Србије се данас, у понедељак 6.јуна, међу посланицима развила занимљива дебата о изборном цензусу који је потребан да се пређе, да би нека изборна коалиција могла да има своје представнике у Скупштини Србије.

Др Бранислав Блажић, посланика СНС изјавио да је изборни закон у Србији ненормалан и неправедан јер и за једну странку, као и за једну изборну коалицију више странака или покрета важи исти принцип – изборни цензус од 5% да би се ушло у Скупштину Србије.

На тај начин, по посланику СНС није испоштован демократски критерујум, као у неким европским државама где за коалицију две странке потребан изборни цензус од 7,5 до 10%, односно за коалицију три или више странака од 10 и више посто освојених гласова на парламентарним изборима.

Да се такј критеријум испоштовао, закључио је др Бранислав Блажић, ниједна опозициона странка не би ни ушла у парламенту, односно да осим националних мањина само би СНС био у Скупштини Србије.

Да је то лаж и глупост посланика СНС, у својој реплици је лидер СРС др Војислав Шешељ  подсетио да су само радикали самостално од свих странака изашли на последње републичке изборе у Србији, освојивши преко 8% гласова, а да су напредњаци ушли у српски парламент у коалицији 12 странака, те да се испоштовао демократски принцип, за који се залаже др Браснислав Блажић, напредњаци би морали да освоје 60% да би били парламентарна странка.

Шешељ је на крају посланику СНС указао да је његова, напредњачка, коалиција освојила 48% гласова, (4% по странци) што би било недовољно за улазак у Скупштину Србије.

Како је цела расправа текла погледајте у следећем видео клипу: