Прочитај ми чланак

УМЕСТО ИЗБОРА МОГЛО ЈЕ – један мост, 12 школа или 18 обданишта

0

Србија је од 2012 имала парламентарне изборе три пута, и председничке два пута. На њих је потрошила скоро девет милијарди динара, односно око 85 милиона евра, показују подаци Националне коалиције за децентрализацију. Шта су грађани Србије све могли да добију за тај новац, и колико чести избори успоравају реформе?

Увелико се спекулише да би грађани Србије могли поново на парламентарне изборе, и то до пролећа 2018. Ако би се то заиста десило, то би били трећи ванредни избори од када је Српска напредна странка дошла на власт 2012. године.

Према подацима Националне коалиције за децентрализацију, на изборе је од тада потрошено скоро девет милијарди динара,од чега је преко 60 одсто отишло на ванредне изборе 2014. и 2016.

Како кажу из коалиције, јасно је да су избори за странке – бизнис.

„У смислу да могу да обезбеде нека средства у промотивне сврхе, користе средства из буџета Републике Србије, али и средства различитих донација, тако да је реч о веома уносном бизнису јер им омогућава озбиљан прилив новца на рачуне“, рекла је Милена Велојић, из те коалиције.

Још је могуће видети плакате од овогодишњих председничких избора, а већ се прича о новим ванредним парламентарним. На претходне ванредне изборе потрошено је око 6 милијарди динара. За тај новац могао је да буде изграђен још један Жежељев мост, 12 школа, 18 обданишта или да буде исплаћено око 120 хиљада просечних зарада.

Проблем пречестих избора је и нетранспарентност донација. Агенција за борбу против корупције пријавлила је Српску напредну странку Тужилаштву због сумњивхи донација 2014. године, када је СНС имала више хиљада идентичних уплата, међу којима су и примаоци социјалне помоћи.

„Седимо нас двојица и буде ту и неки трећи човек, не знам да ли је тако, претпостављам. И ја хоћу да дам 800 евра, али не могу да дам 800 евра, ево теби уплати за нашу странку“, рекао је Вучић.

У Транспарентности Србије кажу да овако објашњење није ни мало транспарентно.

„И давање лажних података о томе ко је дао прилог је кривично дело. Ту би се могли гонити људи који су евентуално уплаћивали туђи новац или одговорна лица из странке која су примала новац, а знала су да није од оних који су уплаћивали“, каже Немања Ненадић из те организације.

Осим потрошеног новца, ванредни избори могу да доведу и до застоју рада државних органа, на пример, Скупштина не ради по неколико месеци.

„То је нешто што се чак и не мери која је цена, а мислим да Србија уопште нема тај луксуз да допусти да њени државни органи не раде оно што им је задатак, да не припремају важне законе и подзаконске акте“, додаје Ненадић.

А да ли ће избора бити, поново ће одлучити Александар Вучић. Како кажу из СНС, преломиће у наредне две недеље. У претходних пет година два пута је преломио.