Прочитај ми чланак

УЛТИМАТУМ СРБИЈИ ИЗ БРИТАНИЈЕ И АМЕРИКЕ, због Косова, одлаже ванредне изборе?

0

Избори у јуну или следеће године, рекао је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић и децидно одбацио тврдње да би ванредни парламентарни избори могли бити у септембру, као што су многи опозициони лидери најављивали.

Како портал Еспресо сазнаје из врха СНС, има два разлога зашто гласања неће бити у септембру, а то су: Косово и страначки избори.

Сам Александар Вучић најавио је да ће 1. септембра бити унутарстраначки избори, када ће напредњаци бирати своје ново руководство.

– Наши унутарстраначки избори почеће 1. септембра и биће окончани до краја године. Хоћемо да видимо да људи који су добро радили, у интересу грађани, добију подршку, а да они који нису радили на такав начин ту подршку изгубе. Потребне су промене у локалној инфраструктури, СНС је спремна да чује не само предлоге чланова странке, већ и „обичних“ људи. Интересује нас Косово, тиме се бавимо и то је једно о најважнијих питања – рекао је Александар Вучић након седнице Председништва СНС.

Ипак један од најважнијих разлога зашто јесен, тачније септембар није предвиђен за гласање, је тај што се тада очекују појачане активности око решавања питања Косова.

Као што је портал  Еспрессо први писао, септембар је крајњи рок за решавање питања Косова. То је наводно црвена линија коју су зацртали Лондон и Вашингтон, те тада није реално да се очекује и помиње било каква прича о ванредним парламентарним изборима.

Пошто је јасно да од договора Срба и Албанаца до 22. маја када су евопски избори нема ништа, Америка је јасно и гласно поручила да до септембра све мора да буде готово, сазнаје наш портал из дипломатских извора.

– До септембра је рок, који је дао Вашингтон, Лондон је то здушно подржао, јер је уочено да до 22. маја нема ни промил шанси да се постигне било какав напредак у разговорима – каже извор овог београдског портала.

 

Да је септембар црвена линија за Лондон и Вашингтон индиректно је потврдио и садашњи специјални изасланик САД за Украјину Курт Волкер.

„Могуће је да Србија и Косово постигну споразум о нормализацији односа ове године и то ће зависити од политичке подршке коју буду имали лидери у обе земље“, рекао је Волкер.

Једна од главних порука стигла је од британског дипломате и политичкиог директора Форин офиса Ричарда Мура, који је рекао да је решење за „косовски чвор“ могуће очекивати до краја 2019. године.

Горе наведени разлози су и више него довољни за одговор на питање зашто неће бити ванредних избора у септембру.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Српска напредна странка још није донела коначну одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора, али да је врх странке данас ближи таквој одлуци.

На питање новинара када ће бити избори, он је одговорио да сигурно неће бити на јесен, док постоји могућност да се распишу за јун или на пролеће следеће године.

Вучић је казао да би било добро да избори буду раздвојени, без обзира што би на појединим местима СНС могао изгубити због лоше рада својих људи.

– Онда би локални избори били 3. маја, следеће године. Имали бисмо велику паузу од 10 или 12 месеци, што је прилика да људи на локалу гласају по својој вољи, на основу рада локалних власти – објаснио је он.

Функционер СНС Небојша Стефановић рекао је данас да ће се све знати за 20 дана.