Прочитај ми чланак

УЛТИМАТУМ ОКО КОСОВА Преко лажних избора Вучић прави себи егзил

0

Да ли ће се председник Србије Александар Вучић повући са места председника државе, када буде постављен ултиматум у вези са признавањем независности Косова и "врућ кромпир" пребацити некоме другом, питање је о којем се полемише у јавности.

Новинар и спољнополитички коментатор Бошко Јакшић, осврнуо се на изјаву председника Вучића и рекао да ће ове године Србији по питању Косова бити понуђено нешто „што ће тешко моћи да одбије, али неће смети да прихвати“, и рекао да је поприлично јасно шта иза тога стоји – „да од идеје разграничења нема ништа, да се све своди на то да ће од Србије бити захтевано да призна Косово.

– Вучић се прихватио посла око Косова и мислим да би његове најаве да би се повукао биле дефетистичке. Могуће је да ће, јер онда би у практичном смислу то значило да се врућ кромпир препушта неком другом – рекао је Јакшић.

Он такође сматра да је „непристојна понуда“ у вези са Косовом већ на столу, међутим, како каже, неће бити на „дневном реду“ пре избора у Србији.

– Ако би понуда стигла пре избора, Вучић би морао о њој да се изјасни пре избора. Ако одбије, то би онда помогло напредњацима у изборном резултату, јер би се нација хомогенизовала око тог патриотског става одбијања признања Косова, али шта после тога? Мислим да је Вучићева калкулација другачија, мислим да он иде на то да максимализује изборну победу, јер је сам рекао да је 48,2 минимум, и све испод тога би сматрао неуспехом, иде дакле на то да максимализује барем на 55 посто, да би у случају прихватања неког споразума, без обзира што он каже да неће, онда после тога дошло до пада и његове личне популарности и СНС. Али би резервоар био довољно пун гласова да он тај пад може да амортизује и да се рецимо сведе на 25, 30 процената, што је и даље висок број за сваку земљу парламентарне демократије – рекао је Јакшић у гостовању на Н1.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић за Директно.рс каже да размишља о томе да ли ће Вучић, уколико учини последњи потез добровољно да се повуче у неко самоизгнанство попут Коштунице, али и да прижељкује такав „частан потез“.

– Међутим, након тог часног потеза који би Вучић могао да учини – да се повуче са функције врховника коју је сам себи дао, јер да је он само председник Републике не би било проблема, али он је истовремено и председник Републике, председник Владе, министар спољних, министар унутрашњих послова, председник Уставног суда, главни тужилац и главни судија, главни полицајац, он чита на полиграфу ко је слагао, ко је невин, он је све и свја. Он није само председник Републике и његово повлачење са места председника Републике не би значило ништа формално, уколико се он не би повукао са оних функција које је сам себи доделио, а којих у Уставу нема. Е, сад, да ли је то тај тренутак, питање је. Говорим од самог почетка његове владавине да је он на изборима 2012. године, потом на свим другим побеђивао пре свега што је, апропо Косова заправо успео себе да представи као јединог гаранта да ће Косово остати у Србији. Две трећине његовог гласачког тела су људи који се на конкретно питање „Да ли сте за улазак Србије у ЕУ ако је услов за то признавање Косова као независне државе“, одлучно каже не – рекао је Миливојевић, и додао да он управо, супротно од очекивања свог бирачког тела бежи од одговора на то питање.

– Он нас замајава неким причама, као има план за разграничење, има план деоба, иначе, ако прочита Устав, тамо пише да никакви разговори о одрицању територијалног интегритета не долазе у обзир, а камоли договори о томе. Он кад би изашао на следеће изборе са јасном поруком како он види Косово, он не би више био председник републике. Али он то неће учинити, све док не донесе одлуку да је спреман да се ето, можда повуче из политике. Док год он мисли да се бави политиком, грађанима неће саопштити шта је његов циљ, односно план за Косово – рекао је Миливојевић.

Политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић сматра да би ова теза била нормална и вероватно исправна у већини демократских земаља, међутим да би за Вучића овакав пад гласова значио потпуну катастрофу и сигуран губитак власти, осипање и распад СНС-а.

– Вучић је свестан да први резултат испод 50 одсто, а посебно испод 40 одсто значи потпуну пропаст. Зато између осталог и ризикује са бојкотом избора од стране опозиције не зелећи да попусти ни мало у својим ауторитарним методама владања. Знајући Вучића и његову жељу за влашћу, одржаваће је како зна и уме и не очекујем да се повуче ни у ком случају – каже Стојановић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић за Директно.рс каже да је Вучић требало да буде смењен и кривично гоњен због кршења Устава.

– Да би дошао на власт обећао је признање лажне државе Косово и испунио је пола задатка потписивањем антиуставног Бриселског споразума 2013. Сада остатак долази на наплату. Како год да одлучи његова политичка каријера је завршена и то је једина добра вест за Србију. Запад подржава недемократски режим и лажне изборе у Србији да би Вучић потписао улазак лажне државе Косово у УН после избора. И ако то уради и ако то не уради његов рок трајања је истекао. У првом случају имаће Црну Гору у Србији и народни бунт због издаје, а ако то не уради зажалиће због преваре својих западних ментора који су га довели на власт 2012 – рекао је Обрадовић.