Прочитај ми чланак

Украјинци српским ракетама гађали руски град у којем је погинуло седам људи

0

Америчка компанија "Global Military Products", која има уговор са Министарством одбране САД за испоруку оружја Украјини, купила је од Србије десетине тона ракета "Град", које производи фабрика "Крушик". Оне су транспортоване преко Бугарске у Румунију у децембру прошле године, а америчкој фирми продала их је српска компанија "Југоимпорт", пишу медији у Бугарској.

Поменутим ракетама „Град“ украјинска војска је у четвртак гранатирала руски град Белгород, што показују фотографије објављене на друштвеној мрежи Икс.

У ваздушном нападу на Белгород погинуло је седам особа, међу њима и једно дете (1), 19 људи је повређено, што је раније саопштио гувернер региона Вјечеслав Гладков.

Како преносе бугарски медији, власти у Србији су раније одобриле извоз ракета „Град“ у Румунију, које је купила америчка компанија „Global Military Products“.

Председник Србије Александар Вучић више пута је негирао да Србија извози оружје у Украјину, али је истовремено истакао да не може да сноси одговорност ако се то догоди преко треће земље.

Како су објавили медији у Бугарској, оно што се зна јесте да америчка војска не користи такве ракете, што значи да крајњи корисник није америчка војска.

Поред тога, није јасно зашто је оружје уместо директног транспорта у Румунију прво ушло у Бугарску, па тек онда у поменуту државу.

Капетан бојног брода у пензији и војни аналитичар Петар Бошковић рекао је за Нова.рс да није изненађење што оружје из Србије добија украјинска војска, те да је и сам председник Србије Александар Вучић рекао да наша држава извози у САД наоружање преко једне америчке фирме.

„Реч је о артиљеријској муницији и вешецевним ракетним бацачима и све то иде за Украјину. Уосталом, амерички председник Џо Бајден се, у својој честитки Вучићу за Дан државности Србије, захвалио на помоћи у слању муниције за Украјину“, навео је Бошковић.

Он је подсетио на своју недавну изјаву да и „руски врапци“ знају Србија на тај начин снабдева украјинске снаге.

„Захвалност Бајдена није била само што се тиче помоћи Украјине, већ за низ других ствари – од Бањске, преко Косова, јер смо сведоци да је Бањска прилично убрзала ситуацију на КиМ“, наводи Бошковић.

Подсетимо, Србије Александар Вучић примио је честитку председника Сједињених Америчких Држава (САД) Џозефа Бајдена поводом Дана државности, 15. фебруара, у којој се наводи та Америка „цени подршку коју је Србија пружила Украјини у одбрани њеног суверенитета и територијалног интегритета када се суочила са бруталном инвазијом Русије“.

„Наравно да ће да се појави негде на ратишту“: Шта је Вучић говорио о извозу оружја?

У марту 2023. године председник Србије говорио је о извозу оружја и рекао да ће наша земља наставити да извози оружје у све дозвољене крајње кориснике.

„И даље ћемо да извозимо оруђе и оружје у све дозвољене крајње кориснике. Хоћемо да наша економија живи и да наша индустрија ради. То што ће нешто да се нађе негде на ратишту, наравно да ће да се појави. Неће да се гађају Гучијевим ципелицама и Шанеловим ташницама, него наравно ракетама и гранатама од 122, 152 или 155 милиметара“, рекао је Вучић и додао:

„Наравно да ће то увек да се појави на ратишту и то ћемо наставити да радимо“, истакао је Вучић тада.

Убрзо након тога, у априлу 2023. године, из Пентагона је процурео низ поверљивих докумената у којима се открива како су поједине европске земље одговориле на захтеве Украјинаца за помоћ у војној обуци или у оружју. Тим папирима баве се амерички медији, а агенција Ројтерс открила је садржину документа који се односи на Србију.

Како је наведено, српске власти су одбиле да пруже обуку украјинским снагама, али се држава наводно обавезала да ће послати оружје или га је већ испоручила. Такође је наведено да Србија има политичку вољу и војну способност да у будућности обезбеди оружје Украјини.