Прочитај ми чланак

УХАПШЕНИ СРБИ САСЛУШАНИ поједини и ПРЕТУЧЕНИ?!

0

По незваничним информацијама неки су тешко претучени... Али, то су незавничне информације и најбоље је да сачекамо да видимо шта ће нам рећи адвокати - казао је потпредседник Српске листе Игор Симић

Срби ухапшени у Косовској Митровици због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића саслушани су пред инспекторима косовске полиције.

Фото: косовополице.цом

Сутра ће суд одлучивати о њиховом задржавању у притвору.

Од четворице приведених само је Марко Рошић на саслушању имао изабраног браниоца, адвоката Милоша Делевића, док су осталима постављени адвокати по службеној дужности.

Рошићев бранилац рекао је Тањугу да је његов брањеник негирао кривично дело за које се терети – помагање у тешком убиству.

Тачне податке о кривичном делима за која се терете остали – Делевић нема.

Пошто је специјално косовско тужилаштво већ затражило од суда у Приштини да се Србима одреди 30 дана притвора, Делевић је рекао да ће они сутра бити изведени пред судију који ће донети одлуку о том предлогу.

“Ја ћу за свог брањеника тражити да се брани са слободе, јер не постоји основана сумња да је извршио кривично дело за које се терети. Алтернативно, ставићемо предлог да се одреди блажа мера од притвора, као што је кућни притвор или обећање да неће бежати уз предају пасоша суду”, прецизирао је Делевић.

Поред Рошића, ухапшени су Недељко Спасојевић и Драгиша Марковић, који се сумњиче да имају везе са убиством Ивановића, док се Саша Ћурчић терети за ометање полиције у обављању службене дужности и за њега тужилаштво није тражило одређивање притвора.

Свој четворици је по налогу тужиоца одређено задржавање до 48 сати у полицији.

Што се тиче саслушања пред тужиоцем, он може да испита ухапшене у сваком тренутку – или у року од 48 сати или касније, како се и очекује.

Седница Кризног штаба четири општине на северу КиМ, на којој ће се анализирати политичко-безбедносна ситуација у том делу, биће одржана вечерас у 20 часова, најавила је Српска листа.

Пре подне такође је одржана седница тог Кризног штаба са које је затражено пуштање на слободу четворице ухапшених Срба или да се за акцију специјалне јединице РОСУ понуде валидни докази.

Затражено је и укидање таксе на српске производе и упозорено да ће се због таквих мера Срби иселити са тих простора, док је од Кфора и међународних институција захтевано да се обезбеде и гарантују мир и стабилност.

У више српских средина на Косову и Метохији данас су одржани и једночасовни протести.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да се четворица ухапшених Срба налазе у притворном центру у Приштини и да је ангажован тим адвоката који ће их бранити.

„По незваничним информацијама неки су тешко претучени… Али то су незавничне информације и најбоље је да сачекамо да видимо шта ће нам рећи адвокати“, казао је Симић.

У акцији специјалних јединица Росу ухапшене су четворица Срба, по налогу суда који води истрагу за убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Тројица су ухапшена због истраге убиства, а један зато што се супротстављао акцији хапшења.