Прочитај ми чланак

Николић: Угледамо се и примењујемо развојно искуство Народне Републике Кине

0

tomislav-nikolic

ЉИГ – У Љигу је данас свечано обележен почетак радова на деоници Обреновац-Љиг на Коридору 11, уз поруку председника Србије Томислава Николића да се жустро и организовано креће у реализацију инфраструктурних пројеката који ће врло брзо да промене изглед Србије набоље, да извуку српску привреду из рецесије, а осиромашени народ из дугогодишње летаргије.

Николић је подсетио да се без развијене инфраструктуре данас не може замислити конкурентна и напредна привреда, нити модерна држава и друштво.

„Угледамо се и примењујемо развојно искуство Народне Републике Кине – земље која данас представља локомотиву светске привреде“, рекао је Николић.

„У оквиру сарадње Кине и земаља централне и источне Европе и образовања посебног фонда од 10 милијарди долара за финансирање инфраструктурних објеката, инициран је и пројекат изградње деонице Обреновац-Љиг аутопута Е-763. Кинеска компанија „Чајна Шандонг Интернешнел“ градиће деонице на Коридору 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига. Најбоља препорука овој кинеској компанији је изградња најдужег моста на свету преко мора, по чему је позната широм планете“, указао је Николић.

Он је подсетио да се деонице аутопута Е-763 граде се у пуном профилу, са изградњом свих путних објеката, 30 мостовских конструкција, две петље и тунелом дужине 990 м.

„Вредност инвестиције изградње две деонице аутопута у укупној дужини од 50 км је 333,7 милиона долара, а рок за завршетак радова је 37 месеци. Влада Републике Србије обезбедила је пројекте и, паралелно са почетком радова, завршава процес експропријације земљишта на планираној траси аутопута. Српске грађевинске фирме учествују у изградњи овог аутопута са најмање 40 одсто радова“, навео је Николић.

Председник Србије је подсетио да је почетак реализације тог инвестиционог пројекта резултат максималног залагања Србије и Кине да се унапреди економска сарадња на принципима равноправности, узајамног интереса, реципроцитета и резултата који ће бити на обострано задовољство и понос.

„Народна Република Кина је један од стубова ослонаца спољне политике наше земље и истовремено један од наших најзначајнијих привредних партнера. Традиционални пријатељски односи Србије и Кине представљају заједничку тековину два народа. Ширење и продубљивање пријатељских односа суштински је интерес две земље и чврста основа за даље јачање билатералних односа и сарадње на свим пољима“, рекао је он.

Председник Србије је констатовао да добре политичке односе последњих неколико година прати и континуирано залагање за унапређење економске сарадње и трговинске размене.

Према његовим речима, инвестиционим улагањем у саобраћајну инфраструктуру отварају се радна места у фази изградње, фази производње грађевинског материјала и машинске опреме и фази услужних делатности, а обимна и ефикасна инфраструктура од великог је значаја за обезбеђивање ефикасног функционисања привреде.

Инвестиционо улагање представља важан фактор који одређује локацију економских активности, врсте активности и сектора који се могу развити у одређеној економији, додао је Николић.

„Добро развијена инфраструктура умањује ефекат дистанце између региона, интегрише национално тржиште и олакшава доступност тржиштима земаља региона. Квалитет и обим инфраструктурне мреже пресудно утиче на економски раст, уједначавање прихода, развој и оживљавање руралних подручја и смањења одређених узрока сиромаштва“, истакао је председник Србије.

Он је указао да добро развијен транспорт и комуникационе мреже омогућавају приступ мање развијенијим заједницама које се баве важним економским активностима и услугама, као и да се изградњом саобраћајница смањују се миграциони процеси и зауставља демографско умирање ванградских средина.

Како је указао, потписивање Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, којим су успостављени темељи засновани на капиталним инвестиционим пројектима подстакло је предузећа две земље да успоставе нову и ојачају постојећу привредну сарадњу.

„Ова сарадња остварује се веома успешно уз кредитну подршку кинеске ЕКС-ИМ банке. На овај начин унапређена је и убрзана сарадња у области изградње мостова, путева, реконструкције и модернизације железница, ревитализације и проширења капацитета термоелектрана“, навео је Николић.

Ипак, независно од позитивних искустава заснованих на пословима са кредитирањем, потребно је што пре интензивирати информисање кинеских компанија о инвестиционим могућностима, условима пословања и подстицајима који се нуде страним инвеститорима у Србији, указао је он, наводећи да кинеска предузећа на Србију још увек гледају искључиво као на тржиште за пласман сопствених готових производа, под мање или више повољним комерцијалним условима, без спремности да уђу у инвестициони ризик формирањем сопственог или мешовитог предузећа у Србији.

„Наш задатак је да покажемо кинеским привредницима да привредни и правни систем Србије функционишу и да одлука о улагању подразумева уобичајени економско-комерцијални ризик на нивоу пословања предузећа. Позитивна искуства кинеских инвеститора омогућиће прелазак са искључивог поверења у државу као валидног дужника, на поверење у привредни и правни систем државе Србије“, поручио је председник државе.

„У нади да ће Србија реализовати древну кинеску мудрост која каже: „Ако желиш да будеш богат – прво гради путеве“ , са изузетним задовољством проглашавам отвореним радове на изградњи деонице Љиг – Обреновац аутопута Београд – Јужни Јадран.

Срећно!“, закључио је Николић.

Свечаности поводом почетка радова присуствовали су и министар грађевине Велимир Илић, министар саобраћаја Александар Антић, министар рударства Милан Бачевић, директор Коридора Србије Дмитар Ђуровић и амбасадор Кине Џанг Вансјуе.

(Танјуг)