Прочитај ми чланак

Удовичић ПРИЗНАО да су у болници они са 3 дозе вакцине: Као да нису вакцинисани

0

Већ смо попунили пола капацитета болнице, а тек нам следи пик таласа са 10.000 до 15.000 заражених на дневном нивоу. Брине ме да ли ће болнице Карабурма и Батајница бити довољне да збринемо пацијенте из Београда у овом летњем периоду, а сигуран сам да на јесен нећемо и да ће неки већи клиничко-болнички центри морати да уђу у ковид систем. У болници су искључиво угрожене категорије – старији и с придруженим болестима који нису примили четврту дозу вакцине иако им је јасно препоручена. Имунитет траје око три месеца, па иако имају три дозе, сада као да нису ни вакцинисани, казао је за Курир пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма.

Он је изјавио да ће се овај “талас” наставити и кроз јесен

“Мислили смо да ће овај талас кренути у другој половини августа, а поранио је месец дана у целом свету, па и код нас. Пик ће се осетити када будемо имали између 10.000 и 15.000 заражених на дневном нивоу. Стићи ће и јесен, услови погодују вирусу, па можда нећемо ни имати заравњење и пад броја заражених. Можда ће овај талас практично да се настави на јесењи, па тамо до Нове године, када ће бројеви да падају, па у јануару поново да расту.”- рекао је Удовичић

Када је реч о фамозном омикрон соју Удовичић каже да он развија благу клиничку слику

“Једина срећна околност је да је клиничка слика за огромну већину људи практично блага. Али опет нам се пуне ковид болнице. Добра ствар је да је просечно лечење краће. За делта сој био је 11-12 дана, а сада је 8-10. Практично на сваких 12 дана добијемо два дана, што много значи због пријема пацијената у болницу”

На питање да ли је уопште смислено сада се вакцинисати Иво је рекао да у болници имају пацијента који је чак четири пута вакцинисан:

“Апсолутно да за угрожене категорије, за које смо још прошле године препоручивали четврту дозу. Сада у болници имамо само једног пацијента са четвртом дозом. А трећу су сви примали до краја новембра 2021, од када је прошло осам месеци. Од почетка епидемије таласи нам долазе на свака три месеца, колико траје природни или вакцинални имунитет. И сад, после осам месеци, они с три дозе као да немају ништа, као да нису вакцинисани. И то је проблем. Четврту дозу требало је да приме у марту или априлу. Али чим прође талас, сви забораве да то није крај. Па ајде, вакцинисаће се ове недеље, па за 15 дана, па за 15 дана… И пропустили смо ту четврту дозу. Најгора опција је када се људи вакцинишу у пику епидемије, кад је огроман број заражених. Добиће корону, па ће рећи да је то због вакцине, као што се већ дешавало. Али опет треба потенцирати да се вакцинишу четвртом дозом.”

Када је реч о враћању безначајних мера које су само допринеле погоршању здравствено/економске ситуације Удовичић тврди да није за њих.

“Не, чак се ни ја не бих сагласио с тим, иако сам лекар и по природи неко ко треба да их препоручи, јер је овај сој толико заразан да чак ни маска не помаже..”