Прочитај ми чланак

УБИЛИ НАДУ БОЛЕСНОЈ ДЕЦИ: Посланици СНС-а неће да гласају за “Зојин закон” 

0

skupstina srbija glasanje V4lz

Посланици Српске напредне странке одбили 15. децембра да на дневни ред Скупштине уврсте такозвани “Зојин закон”. Посланици владајуће већине немају прави одговор на питање зашто на дневни ред није стављен предлог, који би олакшао одлазак деце оболеле од ретких болести на лечење у иностранство.

Годину и по дана од покретања иницијативе за усвајање “Зојиног закона”, који би лекаре обавезао да за шест месеци установе дијагнозу болести детета, српску јавност непријатно је изненадила одлука већине посланика у Скупштини Србије да не гласају за стављање овог закона на дневни ред заседања.

Иако су посланици били у сали Скупштине Србије, већина се уздржала од гласања за стављање “Зојиног закона” на дневни ред.

“Зојин закон” иницирали су родитељи осмогодишње девојчице Зоје Миросављевић, која је преминула од Бетенове болести.

Родитељски портал “Бебац” позвао је посланике Скупштине Србије, који нису гласали за стављање “Зојиног закона” на дневни ред, “да врате мандате, јер тиме показују да им деца нису важна”.

У саопштењу портала осуђује се “нечувено, нехумано и неморално” понашање народних посланика на седници одржаној у понедељак, на којој 157 посланика “није било заинтересовано за овај закон”, односно нису гласали ни за ни против.

Захтева се од посланика да што пре усвоје тај закон, а ако то не учине да се “повуку из редова парламента и врате своје посланичке мандате”.

– Ви сте плаћени да као представници највишег представничког тела у држави ослушкујете потребе ваших суграђана и тежите да их испуните. Ви сте плаћени да доносите одлуке, а не да о њима немате став, додаје се у саопштењу.

Родитељски портал је поручио посланицима да не угрожавају даље живот болесне деце и препусте мандат “онима којима су дечји животи на првом месту”.

(teleprompter.rs)