Прочитај ми чланак

У Вуковару ћирилица и званично непожељна!

0

Вуковар

Градско веће Вуковара избацило je српски језик и ћирилицу из Статута града! Службени језик у том граду је хрватски, писмо латинично, а Вуковар је место посебног пијетета за жртве Домовинског рата, одлучило је Градско веће.

Одлука је донета већином гласова одборника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права др Анте Старчевић, а против су била три одборника Самосталне демократске српске странке (СДСС)!

Ово је срамота! Где су сад ЕУ и УН да осуде овај фашитички чин!? Хрватска је 2013. постала пуноправна чланица ЕУ. Зар се та иста ЕУ не залаже за међуљудске односе, да права свих народа буду једнака или то не важи само када је у питању српски народ?!

Председник Србије, Томислав Николић недавно је изјавио да односи Србије и Хрватске никада нису били бољи. У то име српска влада и скупштине сазвале су свечане седнице у част Иве Јосиповића у Београду окићеном шаховницама.

Да се овакав инцидент десио негде у Србији међународна заједница упутила би најстроже критике, а српско друштво окарактерисала као хомофобично и ретроградно.

Подсећамо да су у Вуковару, у присуству полиције, двојезичне табле свакодневно ломљене! Ниједан извршитељ није процесуиран. Одобравани су им свакодневни скупови, а хрватске телевизије у ударним терминима извештавале су о обрачунавању хрватских домобранитеља са српским писмом и језиком.

У Вуковару живи око 40% српског становништва! Док на северу Србије (Војводини) живи свега 2% Хрвата! Никада им није оспоравана слобода писма и говора! Чак у многим  местима у Војводини, иако је Српско становништво већинско преко 80 %, 90 % ,а са малим процентом Хрвата и других мањина, постоје вишејезичне табле!

Прогон Срба се наставља! Док носиоци власти у Србији понизно ћуте.

(Заветници)