Прочитај ми чланак

У Скупштини бурно: Напредњаци ван себе, радикал им рекао да су Скотови

0

Током наставка 18-ог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 11-ом сазиву, у среду 18.09.2019. посланик СРС, Миљан Дамјановић је започео бурну расправу са посланицима владајуће партије, СНС, у вези корупције током изградње аутопута на „Моравском коридору”.

Између осталог он је том приликом рекао:

„Као што можемо да видимо и данас, као и претходних година, као и свих ових година од 2000. на овамо, када Србијом владају тзв. проевропске владе, поготово ове што су у међувремену проевропски еволуирале, увек се говори само у садашњем времену и када нам стигне нешто на дневни ред, само хвалоспеви о томе шта и како ће се урадити, поновити 50 пута исту флоскулу – ево, градимо, радимо, да кад онда покушамо и правно да их демантујемо, растуримо у ситне парампарчиће и делове и правно и стручно и политички, е онда креће она чувена контра посланика владајуће већине, поготово се за то користе медији министара којима не можемо да одговоримо, да ми не желимо аутопутеве, да ми не желимо клинички центар, да ми не желимо школе. Не, господо, ми то и те како желимо, али желимо да то буде без пљачке и да од тога имају грађани Србије праву корист.

Ево да видимо шта је то када изгласате овде нешто што је чиста крађа, како се то после манифестује према грађанима Србије, а грађани Србије, нажалост, нису упознати са тим.

Малопре је мој колега спомињао проблем, пример, како год желите, фирме „Бехтел“ и Моравског коридора, чија је цена била већа 300 милиона евра од пројекта, истог пројекта који је постојао 2013. године, пре шест година, када је дато кинеској компанији и ви сте овде изгласали због једног бахатог министра Зоране Михајловић, која научила да живи на високој нози, да се пошто-пото подигне та цена и по ко зна који пут сте за овај пример изградње аутопута донели лекс специјалис и тиме по ко зна који пут ван снаге ставили општи закон. Зашто ако је све чисто?

Колико сте контрадикторни говори и чињеница да је баш високи функционер странке када је био председник Скупштине, цитираћу, 23. децембра 2012. године, дан уочи него што је у Скупштину ушао закон, тада нови Закон о јавним набавкама, рекао следеће: усвајањем Закона о јавним набавкама Србија уштеди између 600 милиона и милијарду евра годишње. Ово грађани Србије треба да чују.

Значи, за време напредњачке власти и данашњег овог закона ви сте годишње штедели до милијарду евра. То значи да ви тренутно имате осам милијарди евра уштеде. Да ли је то истина? Да ли је у буџету осам милијарди евра само по овом закону донетом, уштеђено и када ћемо видети, пошто не доносите Закон о завршном рачуну, када ће стићи тај закон о завршном рачуну, да видимо где сте тих осам милијарди, које сте наводно уштедели, на шта сте их потрошили, на шта усмерили?

Да ли знате колико је то километара аутопутева, колико је то школа, болница због лажног обећања које сте дали грађанима Србије или јесте уштедели, а новац је нестао? Неко овде лаже.

Хајде да видимо даље шта сте рекли када сте доносили тај закон. Потпуно су онемогућене директне погодбе. Пазите, онемогућене директне погодбе? Како вас није срамота? Како сте онда гласали за лекс специјалис Зоране Михајловић и дали јој право директне погодбе?

Да ли сте свесни да сте тиме, тим поступком, ставили овај закон ван снаге, општи закон? Укинули сте га. Шта је следеће што ћете да гласате? Хоћете поново као неки из Бодрума? Разумем да сте преузели њихову идеологију и кадрове и њихов начин поступања у Скупштини. Шта је следеће после Бодрума? Солун или можда је некоме ближе ако је у Минхену тренутно, па прати утакмицу? Шта је следеће? Стигне лекс специјалис, донесите. Крадете грађане Србије. Где су осам милијарди евра од када сте донели Закон о јавним набавкама? Када ћете нам испоручити рачун о тих осам милијарди евра?

Даље каже у вашој изјави – више нико неће моћи да се директно договара за новац грађана Србије у јавним набавкама. Па, чија је Зорана Михајловић? Ја схватам да је Лабусова, схватам да је Г17, схватам да је Млађана Динкића, али је сада ваша…

… и Скотова. Мада је Скот званично као отишао. Мада сте и ви Скотови, јер доносите такве законе.”

На то је реаговарао посланик СНС, Александар Марковић:

„Ја могу да имам разумевање, делимично, за опсесију Зораном Михајловић од стране претходног говорника, али и још неких говорника из његове посланичке групе, али оно за шта немам разумевања то је за онај део излагања када су се помињале неке уштеде, па неки милиони, па милијарде, па све човек што је могао да помеша, помешао.

Помешао је и цифре и бројке и све остало, али када смо већ на теми уштеда, ја морам да кажем, па управо тим уштедама данас смо у ситуацији да можемо да повећавамо плате запосленима у јавном сектору. Мислим и на повећање минималне зараде која је данас скоро дупло већа него што је била у време када су Србијом управљали неки други.”

А шта је даље било током ове расправе, погледајте у видео снимку горе, па сами донесите суд које био у праву.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!