Прочитај ми чланак

У ПРАВУ ЈЕ: Нови дипломатски скандал Додика; Украјина упутила протестну ноту БиХ

0

Министарство спољних послова Украјине упутило дипломатску протестну ноту БиХ у вези са изјавама Милорада Додика руским медијима о анексији Крима.

Како преноси Радио Сарајево, од анексије, коју у Кијеву називају „окупацијом“, а у Москви „поновним уједињењем“, прошло је више од пет година. Али Милорад Додик је у понедељак, 2. септембра, како се наводи, изјавио за „Руски репортер“ да подржава враћање Крима матици и легитимитет Русије.

„Није ли Крим део Русије? За мене је то Русија … Крим уопште није требао бити издвојен из Русије. То је била грешка комуниста“, рекао је члан Председништва БиХ за руски медиј и додао да жели посетити Крим и не види разлог зашто то не би учинио.

Додик је и пре ступања на дужност у Председништву изазвао контравезе, јер је у интервјуу за руски лист „Известија“ најавио како ће предложити да БиХ призна Крим као део Русије.

Министарство спољних послова Украјине, како се наводи, подсећа чланове Председништва Босне и Херцеговине на службени став БиХ у вези с тим питањем – да поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине.

„Министарство спољних послова Украјине изражава снажни протест због изјава члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика током разговора с руским новинаром 2. септембра 2019. да привремено окупирана Аутономну Република Крим наводно припада Руској Федерацији.

Због Додикових изјава и намере да посети Аутономну Републику Крим која је привремено окупирана, упућена је протестна нота Министарству спољних послова Босне и Херцеговине“, наводи се у саопштењу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!