Прочитај ми чланак

У какву се то Европску унију Србија запутила

0

rasp1

После невиђеног „килављења“ одређен је и дан за отпочињање преговора о приступању Србије мрзовољној и скоро банкротираној Европској унији. Онима који знају да читају дипломатске сигнале, мрцварење у одређивању тог датума је било јасно. Стварна, а не изречена порука је да ЕУ не занима Србија, чак ни она снисходљива.

Земље ЕУ не могу да се сложе већ годинама готово ни око чега: монетарна и фискална политика, банкарске институције, енергетска политика, гас из шкриљаца, запошљавање, односи са Русијом, питање Косова и Метохије, патентно право, генетски модификована храна, напад на Либију, помоћ побуњеницима у Сирији, проширење ЕУ… па се ствари годинама импровизију и решавају на парче.

Ствара се утисак у Србији да преговори крећу са ЕУ и да после „преговора“ следи приступање. Биће ту наставак диктата, а мало преговора. Чињеница која се вешто сакрива од грађана Србије је да се „преговара“ о 35 поглавља и да свака земља чланица ЕУ са своје стране понаособ може да мрцвари Србију не само за почетак, већ и за закључење сваког поглавља. Математика је сурова: 35 поглавља x 28 земаља чланица x 2 (отпочињање и закључење преговора) = 1960. Толико пута могу да се блокирају преговори са Србијом на неодређено време. Ако се томе дода да свака земља ЕУ мора да ратификује споразум о приступању Србије ЕУ, неке и на националном референдуму, краја том путу нема.

У какву се то ЕУ запутила Србија? Од организације која је служила за углед, ЕУ се преобразила у групу у којој нико није срећан и задовољан изузев мале врхушке, тј. номенклатуре у Бриселу. Британија је земља која је на добром путу да напусти ЕУ па дражесно изгледају објашњења Србији која стижу од лејди Кетрин Ештон (Британка) и амбасадора ЕУ Мајкла Давенпорта (дојучерашњег амбасадора Британије у Србији) о привлачности ЕУ. Да ли су они у стању да убеде своју матичну земљу да остане у чланству ЕУ? Ако Британија иступи из ЕУ, то може да подстакне скандинавске земље да је следе. Сетимо се да је недавно западни и демократски Исланд окренуо леђа преговорима о приступању ЕУ, док је источна Украјина нашла примамљивији аранжман са Русијом. 

nikolic-dacic-eston

Обећање које је дато грађанима земаља које су приступиле еврозони као круни успеха ЕУ било је да ће заједнички новац бити чврст као немачка марка, да ће постојати дисциплина у јавној потрошњи, да ће то убрзати раст привреде и повећати благостање становништва, да ће се продубити интеграција измећу земаља ЕУ и да ће оне да сарађују боље и да све то неће ићи преко плећа немачких пореских обвезника. И шта се остварило од свега тога? Уместо да спаја земље, заједнички новац их раздваја на север и узаврели југ ЕУ. Половина младих у Грчкој и Шпанији је без посла и без изгледа да га нађе. Те земље су на ивици друштвене провалије, а приближава им се Италија, а за њом и Француска. У поређењу са обећањима, еврозона је проузроковала економску катастрофу. Излаз је или у распаду еврозоне или у још већој федерализацији ЕУ (за то нема апетита) или у бауљању кроз постојећу маглу која повећава цену распада у будућности.

Србија од овакве ЕУ може да очекује само притисак и уцене: још формалније признавање независности Косова, па прекрајање остатка Србије, затомљење Републике Српске и заборав на трговину људским органима. Шта се добија заузврат од ЕУ? Ако је судити по искуствима суседних земаља, то је још већа незапосленост, повећање увоза и вртоглаво задужење у иностранству и поред извесне помоћи из буџета ЕУ. Безглаво срљање у овакву ЕУ је као жеља за приступањем СФРЈ 1988. године. Највећи добитници од таквог срљања су званичници ЕУ који могу да се бусају у прса и кажу да има и таквих земаља које желе да приступе и оваквој ЕУ. Приступање таквој ЕУ је улазак у кабину трећег разреда на Титанику. Можда ће понеко добити и неко инострано одличје за распродају Србије, али главна награда је суд историје и песма „Гора јечи“. И на крају испада да смо се беспотребно излагали нежељеном трошку и гужвама и да смо џабе мењали онако лепе таблице на возилима.

(НСПМ)