Прочитај ми чланак

„У ИМЕ ВУЧИЋА нудили ми 100.000е да одговорност за Јовањицу свалим на Стефановића“

0

Недавно смењени начелник Четвртог одељења за дрогу београдске полиције Слободан Миленковић пријавио је 2022. да су адвокат Владимир Ђукановић, бранилац првооптуженог за Јовањицу Предрага Колувије, и Александар Папић, сувласник прорежимског таблоида "Објектив", покушали да га подмите због поступка за, како се сумња, највећу откривену плантажу марихуане у Европи, ексклузивно сазнаје НИН.

Инспектор Миленковић о том случају сачинио је службену белешку, у којој наводи да су му Ђукановић и Папић преко посредника послали поруку да наводно преговарају у име председника Србије Александра Вучића и да му нуде 100.000 евра и напредовање у каријери само да се договоре како даље да поступају у предмету Јовањица и да сву одговорност свали на тадашњег министра одбране Небојшу Стефановића, који је у време откривања Јовањице, новембра 2019, био министар унутрашњих послова.

Према наводима из службене белешке, у коју је НИН имао увид, Папић је покушао да разговара са инспектором Миленковићем, али је он одбио и разговор, и понуду и очито све пријавио. Миленковић је, као што је познато делу јавности до којег допиру професионални медији, већ два пута пријавио да му се спрема ликвидација. Последњи пут урадио је то прошле седмице. Такође је пријавио да је два пута открио да га прате агенти БИА. Тајна служба, међутим, није давала никакво објашњење зашто то ради и да ли има одобрење суда.

У службеној белешци, коју је потписао мајор полиције и начелник 4. одељења Слободан Миленковић се наводи:

– Дана 21. јуна 2022, око 18-9 часова, контактиран сам од стране познаничке везе која ми је путем порука, преко апликације `Сигнал`, рекла да треба да се видимо да ми нешто пренесе уживо. Око 21 час, са истим сам се нашао у близини Новопазарске улице на општини Врачар. Том приликом иста ми је рекла како су је Александар Папић, бивши најближи сарадник министра Небојше Стефановића и адвокат Ђукановић, иначе адвокат у поступку Јовањица, послали да поприча са мном, тачније да су спремни све да ураде у вези напретка у мојој каријери, да ће ми дати 100.000 евра само да се нађем са њима и да се `договоримо` како даље да поступамо у предмету Јовањица, као и да сву одговорност свалим на министра одбране Небојшу Стефановића. Такође, именована ми је пренела да се Папић и Ђукановић представљају као преговарачи у име председника Александра Вучића. Такође, именована ми је рекла да зна мој одговор, али да су је замолили да ми пренесе поруку – понуду.

Миленковић у службеној белешци објашњава шта се даље дешавало и како је одговорио на понуду.

– Том приликом сам јој рекао да сам ја начелник Одељења за борбу против дроге и да мене не занимају никакви преговори, а да поготово ме не занима да говорим неистине по било ком основу. Такође сам јој рекао да ја могу да причам искључиво са надлежним државним органима на њихов званичан позив. У даљем току разговора сам рекао да ја стално као и моји људи из одељења радимо у интересу државе, да нема потребе да ми објашњавају ситуацију никакви посредници. Такође сам јој рекао да уколико требам некоме од државних органа, увек могу да ме пронађу. Исто сам јој рекао да само кабинет председника може да преговара у његово име – наводи Миленковић у белешци.

Он службену белешку закључује овако:

– Следећег дана, 22. јуна 2022, око 10,06 часова, преко `Сигнал` апликације покушао је Александар Папић да ме добије, али се истом нисам јављао на телефон. Након тога, са свог телефона ме је окренула познаничка веза преко `Сигнал` апликације и рекла да је ту са Александром Папићем и жели да ме чује, што је он потврдио својим добацивањем за време нашег разговора. Што сам ја одбио.

Да су адвокат Ђукановић и контроверзни бизнисмен Папић имали намеру да за све лоше, па и Јовањицу, оптуже сада бившег министра Небојшу Стефановића видело се током 2022. Бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, коју такође заступа Ђукановић пред Специјалним судом, у видео интервјуу за портал „Објектив“, само три дана пре него што је инспектор Миленковић према сопственим речима одбио понуду, оптужила управо њега, али и некадашњег министра полиције да су, између осталог, „монтирали Јовањицу“. Пре тога, октобра 2021, и Колувија је у интервјуу који је са њим урадио његов адвокат Ђукановић, оптуживао инспектора Миленковића за исту ствар.

Адвокат Дијане Хркаловић и Колувије у више наврата је у том периоду оптуживао свог страначког колегу, тада министра Стефановића, за везе са Јовањицом, разним криминалом и наводним прислушкивањем Вучића, мада ни две године после првог помињања наводног прислушкивања председника државе није покренут никакав поступак. Оптужбама на рачун тада потпредседника Владе и министра одбране јавно се прикључио и сувласник „Објектива“ Александар Папић, који је према неким наводима и кум Стефановића. Иначе, Папићево име је постало познато јавности након што се више пута спомињао у афери око отимања београдског хотела „Шумадија“. На рачун Стефановића и његовог оца, као и Папића, оптужбе је износио, између осталог и за НИН, претходни власник хотела „Шумадија“ Његомир Килибарда.

Надлежне институције нису се освртале на информације да су угрожени животи инспектора Миленковића и шефа оперативе 4. одељења Душана Митића, који су недавно смењени у „пакету“. Миленковић је надлежним службама поднео пријаву у октобру 2021. наводећи „да је направљен договор да се ликвидирају“ Митић и он, саопштила је тада канцеларија њиховог адвоката Зденка Томановића. Информација о томе да криминалне и део безбедносних структура Србије припремају убиства инспектора, како је рекао адвокат Томановић, добијена је из два различита извора. Упркос томе, месецима није урађена процена сигурности инспектора.