Прочитај ми чланак

У игри за изборе у Београду је 5 датума, због једног би опозиција могла и у бојкот

0

Поновљени београдски избори најраније могу да се одрже 28. априла, што су напредњаци већ означили као датум који би за њих био прихватљив. Да би се то десило до 13. марта мора да се изабере председник Народне скупштине, који једини може да их распише. Спајање поновљених са локалним изборима више није опција, па ће они бити одвојени и према најавама напредњака одржаће се у јуну или јулу.

Иако је председник Александар Вучић најавио да поновљени избори у Београду могу да се одрже само 21. или 28. априла, делује да су напредњаци изабрали термин. Председник Привременог органа Александар Шапић се већ изјаснио. За њега је 28. април идеалан. Остали функционери СНС нису износили датуме, осим мишљења да треба да се одрже што пре.

Оно што је сада једино извесно је да избори не могу бити заказани за 21. април, датум који је Вучић раније споменуо. То међутим више није могуће јер би у том случају до 6. марта морали да се распишу избори.

Ту постоји један проблем. Изборе у Београду нема ко да распише јер није изабран председник Народне скупштине који једини има та овлашћења. Конститутивна седница Народне скупштине још увек није завршена, а према писању медија, очекује се да ће бити одржана 12. марта.

Дакле, једини могући термин у априлу је недеља, 28. април. Да би се избори тада одржали потребно је да се до 13. марта изабере председник Народне скупштине и распишу избори. Од тада креће рок за кампању од 45 до 60 дана, што значи да је законски могуће да се избори одрже најраније у недељу 28. априла.

Следећи могући термини су у мају, најкасније до 26. Судећи према изјавама највиших функционера СНС, 28. април је већ капарисан. Оно што може да буде проблем јесте најава лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, да уколико тај датум буде изабрана они неће изаћи на изборе.

Наиме, 28. април је недеља уочи мајских и ускршњих празника због којих велики број грађана иде на одмор ван Београда.

Локални избори у јуну или јулу, неће бити спајања са поновљеним београдским

Када је реч о локалним изборима у Београду у 17 општина, они могу да буду расписани најраније у априлу. Скупштине општина у београдским општинама конституисане су крајем августа 2020. године.

Према Закону о локалним изборима, одлука о њиховим расписивању може да се донесе најраније 120 дана, а најкасније 45 дана пре истека мандата. То значи да могу да се одрже најраније 9. јуна.

То је први термин, а могуће је да буду одржани сваке наредне недеље у јуну или на самом почетку јула.

Та одлука зависи од процене и врха СНС.

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић рекао је да ће локални избори бити средином године, када ће се грађани изаћи на биралишта и у Новом Саду, Нишу, Ваљеву и бројним градовима и општинама у Војводини.

„Да ли ће то бити јун, јул… Свакако је негде на самој половини 2024. године“, рекао је Глишић крајем јануара.

Напредњаци већ у кампањи, опозиција разматра моделе сарадње

Напредњаци су у недељу 3. марта кренули у кампању за београдске изборе. Окупљенима присталицама СНС се после састанка Градског одбора (ГО) обратио председник државе и члан СНС Александар Вучић који је још једном поновио да нема ништа против да његове име стоји на листи СНС.

За сада су најавили заједничку сарадњу са социјалистима, али највероватније ове странке неће бити једине које су у коалицији.

Са друге стране, још увек није познато како ће опозиција да наступа на предстојећим изборима. Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас рекао је да би требало наступати у форми савеза свих којих су за промене.

„Тај савез би чиниле све странке које су део коалиције Србија против насиља и коалиције НАДА, али и све друге странке за које смо сви сигурни да су опозиција овом режиму. У оквиру тог Савеза посебно место би требало да заузму угледне јавне личности чији би ангажман био у складу са оним што је тим људима који се не баве политиком, али се боре за бољу Србију, прихватљиво“, објаснио је Ђилас.

Дан касније, гостујући на телевизији Н1 поручио је да је могуће да „Србија против насиља“ не изађе на изборе ако се не промене изборни услови и уколико се одрже 28. априла.