Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР (ПРОФ. ДР ЂИКИЋ) Рушимо предрасуде: Истина о Албанцима коју не знате

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, коју уређује и води Дејан Петар Златановић, био је председник Српског националног форума из Грачанице, професор Приштинског универзитета, измештеног у северном делу Косовске Митровице, др Александар Ђикић.

Тема емисије је била решавање косовско-метохијског проблема и положај Срба на Космету.

У емисији се говорило и о затварању српских прехрамбрених радњи на северу Косова, приштинским царинским таксама на српску робу, српским реципрочним мерама које се могу применити на албанску робу, несташици лекова на северу Косова, зависности Албанаца од ЕУ и САД, негативним последицима примене Бриселског споразума и о томе како приштинске власти командују српским полицајцима.

Наш саговорник је открио детање о етничком чишћењу Срба од стране Албанаца у 20. веку, српско-албанским телевизијским дебатама на којима учествује др Ђикић и српским топонинима у Албанији

Професор Ђикић је говорио о разликама између Албанаца у Албанији и Албанаца на Космету, српским предрасудама у вези Албаније и Албанаца, снази албанске мафије и демократичности албанских медија, изборном систему на Космету и у Албанији, као и о демонстрацијама у Албанији и албанској политичкој елити.

Такође, причало се и о парарелама између ирско-енглеског конфликта са српско-албанским сукобом, доласку Албанаца у Београд и потреби Албанаца да имају увек стране спонзоре, исељавању Албанаца са Косова на Запад и пописима становништва на КиМ, првим албанским протестима у Југославији почетком осамдесетих година двадесетог века и тачном броју Срба на Космету.

 

Наш гост је прокоментарисао и прозападне, београдске НВ организације које се залажу да Србија призна независно Косово.

Ако желите да боље упознате и разумете проблематику на Косову и Метохији, погледајте цео интервју са проф. др Александром Ђикићем.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!