Прочитај ми чланак

У Бриселу завршен тројни састанак Ештон–Дачић–Тачи: Дачић пристао на шиптарску полицију (Видео)

0

Dacic Taci  Eston orig

Главна тема данашње рунде дијалога су биле области правосуђа и полиције, тј. следећи кораци у формирању Заједнице српских општина.

Након разговора премијер Србије Ивица Дачић је рекао да је договорено да регионални командант на северу Косова буде Србин и да је следећи корак пријављивање Срба у окупаторску шиптарску полицију.

Договора о правосуђу и даље нема и још је спорно питање суд у Косовској Митровици. Радне групе Београда и Приштине настављају да раде на приближавању ставова, а нова рунда дијалога заказана је за 13. децембар. Договор о полицији, не о правосуђу

17.56 – Имали смо конструктивну расправу, постигли смо напредак и настављамо дијалог 13. децембра, саопштила Кетрин Ештон и најавила да ће на основу постигнутог напретка представити свој извештај Савету ЕУ 17. децембра.

17.45 – После око три сата разговора, завршен тројни састанак у Бриселу.

15.00 – Нешто пре 15 сати почео тројни састанак Ештон–Дачић–Тачи.

13.34 – Почео билатерални сусрет Кетрин Ештон и председника Владе Србије Ивице Дачића.

13.22 – Како би извештај Кетрин Ештон био што позитивнији, треба појачати рад на примени Бриселског споразума, рекла Маја Коцијанчич.

12.07 – Почео састанак Кетрин Ештон са делегацијом Приштине, јавља извештач РТС-а.

Билатералним састанком високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и Хашима Тачија у Бриселу је почела нова рунда дијалога Београд-Приштина. Очекује се да се Ештонова после тога састане са премијером Србије Ивицом Дачићем, а да затим почне трилатерални састанак. У првом плану разговора биће формирање Заједнице српских општина и правосуђе.

Хашим Тачи рекао је пред почетак састанка са Кетрин Ештон да Србија касни са применом Бриселског споразума када је реч о правосуђу и полицији.

Тачи је новинарима на улазу у седиште Европске службе спољних послова рекао да су недавно одржани окупаторски локални избори били су у потпуности у складу са споразумом од 19. априла и да су му дали пун легитимитет.

„Надам се да ћу се ускоро срести са новоизабраним председницима општина, за добробит свих грађана Космета“, рекао је Тачи и поновио раније изречену тезу да будућа Заједница српских општина неће имати више овлашћења од невладиних организација.

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога Београда и Приштине код високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, а главна тема је формирање Заједнице српских општина и правосуђе.

Данашњи састанак одржава се уочи извештаја Ештонове о дијалогу и кључног састанка Министарског савета ЕУ заказаног за 17. децембар, на коме ће шефови дипломатија земаља чланица дати коначно мишљење о датуму прве међувладине конференције, која означава формални почетак преговора.

Како је предвиђено, први билатерални састанка Ештонова би требало да има  Хашимом Тачијем око 12 сати, а после тога и са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Потом би требало да уследи трилатерални састанак.

Како је Ештонова јуче рекла, председник владе Србије Ивица Дачић иХашим Тачи разговараће о даљим корацима у спровођењу споразума о нормализацији из априла ове године.

„Ово је посебно важно у светлу представљања мог новог извештаја о дијалогу на Савету (министара ЕУ) у децембру“, нагласила је Ештонова.

Дачић је јуче рекао да очекује највише проблема с успостављањем Основног суда у северном делу Косовске Митровице, јер се томе противи приштинска страна.

Премијер Србије проблеме очекује због противљења приштинске стране да седиште тог суда буде у северном делу Косовске Митровице, јер „“мисле Србија тако жели да створи неку посебну државу у држави“.

Дачић је негирао тај став приштинске стране, истакавши да Србија једноставно жели да „етничка структура запослених (у суду) прати етничку структуру становништва у том делу Косова и Метохије“.

Српски премијер је поновио да ће тема разговора бити и сагледавање ситуације након локалних избора на Косову и Метохији и наставак примене оног што је предвиђено Бриселским споразумом када је реч о полицији и правосуђу.

„Биће речи и о следећим корацима у правцу конституисања Заједнице српских општина и дефинисању неких будућих тема“, најавио је Дачић.

Дачић је навео и да постоји оријентациони договор да после сутрашњег састанка, ако буде потребно, „а вероватно ће бити“, буде одржан још један – највероватније 13. децембра.

Дачић је објаснио и да је то договорено да би пре подношења извештаја Кетрин Ештон „што више ствари било урађено, односно започета њихова имплементација“ по Бриселском споразуму.

Тачи је пред пут у Брисел најавио да ће се разговарати о функционисању његове окупаторске полиције на целој територији, инсталирањуокупаторског шиптарског правосудног система на северу Косова, као и о функционисању царинског система.

Тачи је у интервјуу за Слободну Европу рекао је да се завршеним локалним изборима гаси утицај Србије на Космету, а да ће заједница српских општина бити „консултативни, необавезујући механизам, без икаквог извршног или законодавног карактера“.

„Неће бити Републике Српске, нити аутономије, а нити претензија за територијалну поделу Космета. Космет је једно, јединствено, недељиво, и радићемо на европској будућности грађана“, истакао је Тачи.

(РТС, Б92)