Прочитај ми чланак

У 2 ДАНА 2 НОВА УСЛОВА ПРИШТИНЕ ЗА ЗСО: Дачић за радикалан одговор

0

У последња два дана Приштина је пред Београд поставила два нова услова за формирање Заједнице српских општина. Најпре је Блерим Шаља, политички саветник председника привремених косовских институција, Хашима Тачија, изјавио да ЗСО неће бити формирана пре потписивања правно обавезујућег споразума две стране, да би и заменика премијера Косова, Енвер Хоџај рекао да „не би требало журити док Косово не добије столицу у УН“. Реагујући на ове изјаве, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је предложио радикалан потез.

Шта ја то могу да предам, а да Јанковић, Јеремић и Ђилас већ нису предали!? Вучић одговарао на тешка питања о Косову

– Тек када Косово буде добило правни статус и пуно међународно признање, тада би требало финализирати ове преговоре- рекао је Хоџај.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да све изјаве које се могу чути од представника привремених институција на КиМ, само потврђују оно што је и рекао – да Приштина нема намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума и да то и не крије и да ће они рећи и слагати све што је неопходно како Срби не би приступили формирању ЗСО 20 априла.

Због сталног постављања нових услова од стране Приштине, министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би решење била радикална одлука, а то је повлачење потписа са Бриселског споразума и повратак српских институција на Косово и Метохију.

– Ја сам као премијер ставио потпис, ја бих ја бих и повукао потпис. Нећете Заједницу српских општина – нећемо ни ми остало, враћамо све на претходно стање – рекао је Дачић.

Упркос непоштовању Бриселског споразума, приштинска страна сматра да ће се ово питање закључити у правно обавезујућем споразуму.

– Ово се не може одвојити или третирати као посебна тема, већ ће се завршити природно, као један од анекса обавезујућег споразума – објаснио је Шаља.

Реагујући на ове изјаве, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун, изјавио је за Телеграф.рс да је прилично јасна намера Приштине да спречи формирање Заједнице, док Брисел и Вашингтон ћутањем одобравају овакво понашање.

– Остаје да се сачека тај рок од три месеца за израду статута и онда да се одлучи шта даље. Мислим да мора остати опција да српски представници сами формирају ЗСО у складу са Бриселским споразумом – рекао је он.

Према одредбама из Бриселског споразума, Приштина је обавезна да формира Заједницу српских општина, али они то нису учинили ни пет година након што је споразум потписан. Представници Срба са Косова су првобитно најавили да ће са Српском листом сами формирати ЗСО уколико то Приштина не учини у наредна три месеца, колико је остало до истека рока који им је поставила Европска унија.