Прочитај ми чланак

Тужилаштво мора да провери исказе Беливука и Миљковића, кривичне пријаве су спрдња

0

– Шта пишу медији није толико важно. Важно је шта су о Вучићу и Вулину рекли организатори криминалне групе, Вељко Беливук и Марко Миљковић, јер је то нешто што тужилаштво мора да провери. То су докази у кривичном поступку које ће суд тек да цени – каже за Данас адвокат Владимир Гајић, поводом кривичне пријаве против председника Србије Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина.

Пријаве су уместо њих поднели потпредседник СНС Милош Вучевић и посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски Републичком јавном тужилаштву.

Повод је, како је наведено на конференцији за новинаре, писање медија о случају Беливук односно „тврдње појединих медија да је све што су окривљени рекли о вези са државним врхом – истинито“.

– О томе о чему су Беливук и Миљковић у исказима говорили, а што им се не ставља на терет, већ се односи на контакте који су имали са врхом државне власти, медији су већ нашироко писали. И то уопште није спорно. Ни њихово учешће на инаугурацији Вучића, затим на Паради поноса, њихова помоћ у дисциплиновању навијача на Партизановом стадиону, учешће на демонстрацијама… То је све мање више познато и неспорно. То су општепознате чињенице које не морају да се доказују – истиче Гајић.

Поднешење кривичне пријаве од стране Вучевића и Комленског, наш саговорник оцењује као „евидентно спрдање са државним институцијама“.

– Адвокатска комора Војводине би требало да размотри да ли је Вучевић уопште достојан да буде адвокат, с обзиран да је он свестан, исто као и Вучић и Вулин, да се ради о лажном пријављивању. А што је још важније, с обзиром на позиције са којих наступају, ово је ометање правде, што је исто кривично дело – указује Гајић.

Он сматра да од поднетих пријава неће бити ништа.

– Одбацивање кривичних пријава, коју ће они да исходују, служи у пропагандне сврхе. Међутим, то неће бити пресуђена ствар. Једнога дана ће одговарати. Сва тројица – упозорава Гајић.

Према његовим речима, оно што је најинтересантније, а што се пренебрегава, јесу искази окривљених у кривичном поступку, који представљају доказ.

– Тужилац за организовани криминал је дужан да провери одбрану окривљених у том делу где тврде они да су у вези са врхом државне власти. Само име тужилаштва то говори – појам организованог криминала је веза између криминалаца и власти. Према томе, тужилаштво је дужно да поступа у овом предмету без обзира на написе медија и лажне кривичне пријаве – указује Гајић.