Прочитај ми чланак

Тужилац криви Ребића што неће гонити Недића: Скандалозан епилог напада…

0

Треће основно тужилаштво одбацило је пријаву против генералног секретара Владе Србије Новака Недића, коју је против њега поднео пензионисани директор полиције Владимир Ребић, након што га је почетком септембра напао и претио му на једној сахрани, на којој су се случајно срели, на Новом бежанијском гробљу.

Ребић је пријаву због угрожавања сигурности поднео одмах након инцидента у локалној полицијској станици. О свему је потом обавештено и Треће основно тужилаштво, које је наложило полицији да испита све наводе Ребићеве пријаве и обави саслушање са обојицом, као и да потом прикупљене податке достави тужиоцу на даље одлучивање.

Месец дана касније „Нова“ је упитала Треће основно тужилаштво докле се стигло са проверама у вези са инцидентом на гробљу, одакле нам је потврђено да су по налогу тужиоца саслушана обојица актера овог догађаја, али да даљег поступања неће бити.

„Будући да Владимир Ребић није хтео да учествује у поступку прикупљања доказа ради утврђивања чињеница о догађају (превасходно његовог осећаја угрожене сигурности), тужилаштво није могло да покрене кривични поступак за наведени догађај“, наведено је у одговору Трећег ОЈТ који је упућен „Новој“.

Информацију да се против Недића неће водити поступак, Ребић је сазнао од „Нове“, која га је позвала да прокоментарише одлуку и образложење тужилаштва.

„Мене нико из ОЈТ није контактирао нити ми је постављено питање о мом осећају угрожености поводом изнетих претњи. Никакво обавештење нисам добио од ОЈТ, а уколико ме обавесте о одбацивању кривичне пријаве, свакако ћу поднети приговор Вишем тужилаштву. Из полиције су ме једино питали да ли имам сведоке који ће потврдити моје наводе. Одговорио сам да је на сахрани било довољно сведока који су и видели и чули шта се догодило, као и да нема потребе да их ја поименце наводим и на тај начин угрожавам још некога“, навео је Ребић за и наставио:

„Колико се сећам одредаба Закона о кривичном поступку, Треће ОЈТ је било у обавези да провери да ли су тачни наводи из пријаве коју сам поднео надлежној полицијској станици. Тужилаштво је овлашћено да и само прикупља потребне податке, а може позивати и грађане или захтевати од правних лица одређена обавештења. Није ми познато да ли је пријављени Недић позван да да изјаву и потврди или демантује моје тврдње, евентуално се подвргне полиграфском испитивању уколико верује у оно сто би рекао тужиоцу. Такође не знам ни да ли на месту инцидента постоје камере и да ли су од ЈКП тражили снимак спорног догађаја“, истакао је Ребић.

Подсетимо, генерални секретар Владе Србије Новак Недић, чије се име у последњих десет година доводи у везу са многобројним сумњивим и никад истраженим активностима са припадницима хулиганских и криминалних група, изазвао је почетком септембра незапамћен, а надасве непримерен инцидент, када је напао бившег директора полиције и претио му на једној сахрани, на којој су се случајно срели.

Недић се окомио на Ребића чим га је угледао како прилази капели у којој је требало да изјави саучешће ожалошћеној породици.

„Почело је са: ’Је**ћу ти матер, пи**о једна, све си нас издао’, а завршило са: ’Наћи ћу те где год да си, знам где се крећеш и где седиш сваки дан, доћи ћу и је**ћу ти кеву’. Ребић је, међутим, вероватно свестан да није ни време ни место за било какве обрачуне, остао достојанствен и без икакве реакције на ово недостојно понашање“, испричао је тада наш саговорник.

За разлику од Ребића, који је за „Нову“ потврдио да је до инцидента дошло, Недић се овим поводом досад није оглашавао. Оно што је и даље непознато јесте мотив због ког се Недић обрушио на Ребића, због чега овај догађај у јавности прате многобројне спекулације. Управо зато је одлука тужилаштва о непокретању поступка додатно забрињавајућа, јер ће и мотиви Недићевог насилног и недостојног понашања остати нерасветљени.

Недића су више пута јавно оптуживали да је био близак са криминалним кланом Вељка Беливука и Марка Миљковића, а последњи пут је снимљен током митинга СНС у Панчеву, како са једног сплава изводи групу „батинаша“, специјално ангажованих за партијске потребе. Ниједна од ових оптужби никада није испитана.