Прочитај ми чланак

ТУРСКА: Казните Асада као што је кажњен Милошевић

0

(Анадолија)

ТУРСКА – Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу изјавио је данас да међународна заједница мора да казни сиријског председника Башара ал-Асада као што је казнила бившег председника Југославије Слободана Милошевића и бившег ирачког председника Садама Хусеина.

“Како год су кажњени злочинци Слободан Милошевић и Садам Хусеин, исто тако према међународном праву, мора бити кажњен и режим Башара ал-Асада. То је једини начин да се зауставе злочини у Сирији. Не можемо очекивати мир ако не запретимо сиријском режиму”, рекао је турски министар.

Током састанка са министром спољних послова Никарагве Сантосом Лопезом у Анкари, Давутоглу је истакао да се мора бити уништени и “последњи грам хемијског оружја у Сирији”.

“Ако ће бити уклоњено хемијско оружје из Сирије, то је сигурно позитиван развој догађаја. Али и последњи грам оружја. То је поглед у будућност сигурно, али ако се осврнемо на убијену децу и жене у тој земљи, ко ће бити кажњен због тога? Неко мора да одговара за више од хиљаду убијених хемијским оружјем”, казао је Давутоглу.

Он је нагласио да Турска подржава све међународне законе којима се забрањује употреба хемијског оружја, истакавши да је употреба смртоносног гаса злочин против човечности.

На крају је рекао да су кривци за злочине у Сирији и сам Савет безбедности Уједињених нација и међународна заједница.

“Доста је више убијања у Сирији! СБ УН је кривац, јер није учинио ништа да заустави рат у Сирији. Зато сиријски народ и суседне земље плаћају цену. Радите шта желите, али нека УН нешто учини и заустави рат у Сирији”, рекао је турски министар спољних послова.