Прочитај ми чланак

ТУРСКА: Ердоган дочекао пољупцем Вучића у Истанбулу

0

Председник Србије Александар Вучић састао се у Истанбулу са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Теме о којима су два председника разговарали су јачање политичке сарадње две земље, нове инвестиције и инфраструктурни пројекти.

(Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika)

Тренутно је у току састанак председника Србије Александра Вучића, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и бошњачког члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића. У фокусу састанка је регионална сарадња.

Састанак Вучића, Ердогана и Изетбеговића одржава се у председничкој палати у Истанбулу, а у фокусу разговора је сарадња у региону, посебно односи Срба и Бошњака.

Трилатерални састанак многи тумаче као жељу Анкаре да приближи ставове Београда и Сарајева и стабилизује прилике на Балкану.

Председник Вучић рекао је уочи пута да ће у Истанбулу имати важне разговоре, како о турској политици на Балкану, тако и о решавању проблема са БиХ.

Вучић се у Истанбулу јуче састао са бизнисменом и власником „Тај групе“ Месудом Топраком, који долази у Краљево, са новом инвестицијом од 35 милиона евра и 2.500 нових радних места.

Састанак у Истанбулу је трећи сусрет председника Србије и Турске за мање од годину дана.

Последњи пут Вучић је у Турској боравио прошлог јула, када се састао са Ердоганом и учествовао на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Турски председник је у Србији боравио четири месеца касније, у октобру прошле године, када је, поред Београда, заједно са Вучићем посетио и Нови Пазар.