Прочитај ми чланак

ТРАЖИ СВОЈЕ: Бармен из Њујорка исељава демократе из виле свог оца

0

ds-krunska

Свега неколико месеци бармена из Њујорка Роберта Божића дели од повраћаја виле у Крунској улици, вредне пар милиона евра, у којој је последњих 18 година седиште Демократске странке. У том року би требало да буде испуњен и последњи услов – рехабилитација његовог оца Добривоја Божића, због чега ће демократе морати да се преселе на нову адресу.

Агенција за реституцију приводи крају поступак враћања виле у Крунској наследницима Добривоја Божића, инжењера и проналазача железничких кочница, која му је конфискована пре 65 година. Његови синови Роберт и Драган Божић су пре годину и по дана од државе затражили да им врати породичну кућу, коју дуже од деценије изнајмљује Демократска странка, а то би могло да се догоди већ почетком следеће године, чим у Агенцију стигне документ о рехабилитацији њиховог оца.

Роберт Божић (63), који у Њујорку ради као бармен наводи да ће у тој вили направити велику забаву за пријатеље и познанике. Он каже да још није донео одлуку шта ће с њом да уради када и званично постане његово власништво.

– О томе ћу морати прво да попричам с братом. Нисмо сигурни шта ћемо даље с вилом да урадимо. Договорићемо се када процес њеног враћања и формално буде окончан – прича Роберт. Он додаје да је свега четири или пет пута био у Београду, а да се пре годину дана срео са представницима ДС, с којима је на ту тему разговарао.

– Лепо смо попричали. Тада су ми рекли да ће се иселити када се заврши процес реституције и да ће седиште највероватније пребацити на Нови Београд. Све је било у реду. Поново ћемо да разговарамо. Србија коначно ради на враћању одузете имовине и то је јако важно показати на једном оваквом примеру – наводи богати наследник.

Демократска странака је своје седиште преселила у Крунску 1995. године, када је са представницима државе потписала уговор о закупу виле. Изграђена је још у 19. веку и има површину од близу 650 квадрата. Претходно је била укњижена као власништво београдске општине Врачар, а у њој је раније било седиште ирачке и канадске амбасаде.

Александра Јерков: Чекамо одлуку суда

Портпаролка ДС-а, Александра Јерков наводи да још нису добили никакво обавештење у којој је фази враћање тог објекта, пошто нису страна у поступку.
– У сваком случају, ми ћемо поштовати сваку одлуку државних органа. Кад добијемо судску одлуку о рехабилитацији или одлуку Агенције за реституцију, видећемо шта даље – завршава Александра Јерков.

(Курир)