Прочитај ми чланак

„Трамп у Белој кући, а кафићи у БГ шапућу: Спрема се рат“

0

У недавном чланку канадског “Глоуб анд мејл”, Марк Мекинон осврнуо се на пораст тензија на подручу југоисточне Европе, с посебним фокусом на западни Балкан.

1057806666589f49f84ca74670476311_v4_big

„Нигде на свету тензије нису порасле као на подручју југоисточне Европе, где је мир протеклих деценија углавном био одржаван захваљујући политичкој вољи САД. Могућност америчке војне интервенције служила је као јамство”, наводи се на почетку текста.

Међутим, ситуација се мења.

Само неколико километара од уласка на северно Косово виде се први билборди који славе победу Доналда Трампа на изборима.

“Срби су уз њега све време”, пише на једном од њих уз фотографију председника САД који држи палац горе. На другом, на ком је Трамп у својој препознатљивој пози стоји и цитат председника Косова Хашима Тачија који је изјавио да очекује победу Хилари Клинтон. У неким случајевима, Трамп је на постерима заједно “херојем Срба дуги низ година” руским председником Владимиром Путином.

“Након победе Доналда Трампа на председничким изборима у САД, широм света шири се нејасан осећај – геополитичке тектонске плоче се помичу, брзо и непредвидљиво“, пише Мекинон.

Сукоби на Блиском истоку и у Украјини, како се наводи, све су чешћи од Трампове инаугурације 20. јануара, а кинеска војска је упозорила како се ратна реторика на релацији Кина – САД полако претвара у стварност.

Ипак, Мекинон сматра да је најнапетије на подручју Балкана.

“На том подручју мир влада већ 18 година, од краја рата на Косову. Али, оно што бисмо могли назвати „српским питањем“ и даље није решено. Иако су Хрвати, Бошњаци и косовски Албанци изборили своју независност од Београда у 90-има, у њиховим новим државама остале су бројне српске мањине. Део Срба нада се како ће избор Доналда Трампа за председника – можда у савезу с Владимиром Путином – омогућити да се та Пандорина кутија поновно отвори”, наводи се даље у тексту.

Зид у Митровици

Прелазак из јужне Србије на север Косова није изненађујућ будући да Србија не признаје независност своје јужне покрајине. Српски полицајац узима ваш пасош и враћа га кроз неколико минута, пише Мекинон.

Иако на пасошу добијете печат “Република Косова” не чини вам се заиста као да сте ушли у другу државу. Црвено, плаво, бела српска застава виси на скоро свакој бандери на путевима на путу ка Северној Митровици. Тек кад пређете Ибар који раздваја Митровицу видећете златно-бела обележја Косова, али и црно – црвене заставе Албаније.

Једнострано проглашавање независности Косова – које су признале Сједињене Америчке Државе, Канада и већина западних земаља, а које су одбиле Србија и Русија – догодило се након ваздушне интервенције НАТО 1999. године, која је одбацила српску војску. Отад су мир чувале снаге НАТО. Тренутно те снаге броје 4600 припадника, а предводе их Италијани, наводи се даље.

„На САД се гледа као на јамца статуса qуо. С победом Доналда Трампа, косовски Срби се надају како ће се Америка повући из регије. Како војно, тако и политички”, пише он.

“Ако Трамп одустане од Балкана, не верујем да би се Француска или Немачка бориле за Косово без америчке подршке. Косово ће пре или касније бити враћено у српске руке”, рекао је Марко Јакшић, један од лидера Срба са севера Косова.

Мекинон даље помиње случај смањена тензија претходних недеља које је уседило након рушења зида у близини реке Ибар.

Шест дана пре Трампове инаугурације, 14. јануара, воз префарбан у боје српске заставе, исписан речима “Косово је Србија” на 21 језику кренуо је у Митровицу. Тамо није стигао.

Тензије између Косова и Србије су на врхунцу – након низа високопрофилних претњи протеклих недеља, које су завршиле поруком српског председника Томислава Николића, а који је поручио како су Срби “спремни на рат”.

У Приштини, пак, влада се припрема за нове проблеме, будући да је Тачи недавно изјавио да би Срби могли да започну операцију која ће завшити анексијом какву је Русија урадила на Криму.

“Зашто не би”, рекао је Ардијан Арифај, Тачијев саветник упитан да ли верује да би Срби то урадили.

Јасне политике САД нема

“Но, Трамп је досад био заузет питањима на домаћем терену. Тренутно се бори с америчким судовима око имплементације своје забране уласка мигрантима из седам муслиманских земаља у САД. Трамп практично није споменуо Балкан за време своје изборне кампање”, наводи Мекинон.

Западни званичници говоре о опасном вакууму моћи који се ствара у тој регији. Дипломате не желе званично говорити о томе, али сматрају како Русија и њени савезници у Србији желе искористити овај тренутак несигурности како би се наметнули на терену.

“Нестабилност расте”

“Рат долази, шапће се у београдским кафићима”, пише Мекинон.

“А ситуација није ништа боља ни у Босни и Херцеговини. Најизгледнији катализатор невоље биће Република Српска, која иде према томе да прогласи независност. Националиста Милорад Додик заклео се како ће одржати референдум о отцепљењу од Босне до краја 2018. године. Додик, који је на удару америчких санкција јер је активно покушавао спровођење Дејтона, прошле је јесени путовао у Москву, где га је угостио руски председник Владимир Путин”, пише у тексту.

Сибо Јансен, професор историје на Универзитету у Келну, недавно се вратио из Сарајева веома забринут.

„Рат у Босни је поново на столу. Ако се Америка повуче и препусти овај простор другим сферама интереса, шта онда?“, упитао је, коментаришући могућност тога да се САД повуче с Балкана.

„Нестабилност јача, национализам се враћа. Мислим да нас на овом подручју чека веома, веома проблематичан период“, закључује Јансен.

Статуа Била Клинтона у Приштини увек је имала две намене. Прва – да прослави америчког председника који 78 дана ваздушних напада довео Косово до независноти. Друга је да представи емоционалну везу између САД и Косова. Улица Џорџа Буша такође постоји, наводи се у тексту.

Филип Пинингтон, канадски амбасадор у Београду, навео је да се недавне тензије могу повезати за априлским председничким изборима пошто и председник Николић очекује други мандат.

Тачијев саветник се такође нада да ће “нервозни период” проћи. Како верује, америчка политика ће уверити Трампа да не напусти Косово и Балкан Србима и Русима.

Али, за Арифаја то је “нескладан свет у којем треба имфровизовати”.

Генерал КФОР-а Ђовани Фунго упоредио је Косово са Етном.

“Трупе КФОР-а су приметиле све већу оптребу дељивих симбола на северу Косова, као што су билборди Трампа и зид у Митровици. Графити у Београду и Митровици директно се везују и за ситуацију у Украјини: Крим је Русија, Косово је Србија”, каже он.

Како наводи, подизање тензија је само подсетника на оно на чему лежи Балкан.

“То је веома стабилни вулкан по коме можете ходати, али унутра, магма иде веома брзо, и морати бити свесни да може бити пукотина. Магма сада иде брже”, додао је генерал.