Прочитај ми чланак

Томислав Кресовић: Шта су то национални интереси Србије на Космету?

0

Vucic-Eston-Dacic-527

(Видовдан.орг)
Устав и резолуција 1244 СБУН штите владу

Србија треба да настави дијалог са ЕУ и Приштином, али не на начин да Србија и њена влада буду уцењене или понижене, већ да буде равноправне у дијалогу који води ка решењима. Србија до сада није била равноправни партнер, већ је била „саслушана“ од стране Кети Ештон која је покушала да на препад изврши притисак на Србији и постигне оно што ни једна држава и влада не би урадила да преда део свог суверенитета који је припада по резолуцији 1244СБУН.k

Јасно је да без пристанка Србије Приштина неможе политички да овлада севером Косова. То може војно-полицијски али само уз подршку НАТО и САД што би био велики међ уанродни инцидент са тешким последицама. Пут Србије ка ЕУ је веома битан, посебно из економских разлога али владу Србије и њене преговораче лимитира постојећи устав Србије који дефинише минимум националних интереса на Косову и Метохији..Устав Србије је за сада оквир за дефинисање националних интереса. Резолуција 1244 СБУН је део тих националних интереса.

Да подсетимо да је резолуција 1244 СБУН резултат мировног споразума након војног сукоба између тадашње СРЈ и Србије с једне стране и НАТО уз посредништво УН као митотворца у светским сукобима. Док траје важност резолуције 1244 СБУН је за Србију документ заштите њених националних интереса на Косову и Метохији и сигурности Срба пре свега на северу Косова.

Србији потребни савезници у дијалогу са ЕУ и Приштином

Дијалог који је до сада водила Србија са ЕУ и Приштином око севера Косова а ради добијања датума за ЕУ и балканске стабилности мора у својој концепцији да се мења. Наиме Србија треба да више искористи свој дипломатски капацитет, и да потражи унутар ЕУ партнере који би посредно штитили и интересе Србије или бар били непристрасни. Пре свега ту су државе ЕУ које нису признале Косово, ту је Руска федерација која може испред ОЕБСА или као заинтересована или позвана од Србије да буде подршка стабилности преговора. Дакле Србија у дијалогу са ЕУ и Приштином треба да извуче јаке аргументе са којим се ни у ЕУ не могу поигравати ако се жели стабилност Балкана.

Евидентно је да су представници Србије у Брислу били под великим притиском све до мера могуће уцене за економску и полиитичку подршку Србији и садашњој власти. Сада Србија треба да води нешто „релаксираније“ разговоре са јачим аргументима и са пуном подршком Срба са севера Косова али и аргументима и ставовима СПЦ.

Tomislav NikolicВратити се на СБУН?
Србија само јединствена као влада и народ може изићи „на црту“ ЕУ која жели да се Србија посредно одрекне севера Косова као „кичме“ опстанка Срба на Косову у целини и утицаја Србије.

Ампутацијом ингеренција Србије на северу Косова заокружује се у реал-политичком смислу државност Косова која би онда добила пуну подршку из ЕУ и САД да као и у Хрватској изврши „асимилацију“ Срба у правни, политички и економски систем Косова где би Срби били у форми „апертхејда“ или етничке мањине.

Приштини је веома битно да ЕУ и САД изврше што јачи удар и притисак на Србију како би се полиитчки циљ Приштине реализовао, а Хашим Тачи задржао на власти. ЕУ ће на различите начине притискати владајућу коалицију у Србији са најавама оштријијег курса. Од политичке процене и сагледавања целог пакета дијалога са ЕУ зависи да ли ће Србија у ЕУ видети свог политичког партнера и пријатеља или уцењивача и политичког противника. Садашња влада за своју политику одговорна је пре свега парламенту, али и бирачима и широј јавности..Грађани ће подржати сваки напор владе који је у интересу Србије, али ће бити и оштри уколико се државни интереси и устав Србије због политичке реалности буде урушио.

Дакле Србија као озбиљна држава треба да настави дијалог и тражење политчких концесија и за себе уз „савезнике“, и оне који желе да стану на црту са Србијом пред ЕУ. Ако тога не буде било Србији ништа друго не преостаје него да читав „косовски пакет“ врати тамо где је и „упакован“ а то је у СБУН и резолуцију 1244 СБУН. Српска влада треба да има снагу у грађанима Србије и да свој државни разлог учврсте са подршком коју могу добити у Европи.