Прочитај ми чланак

ТО СУ БОТОВИ Ваљевци: Кад је узбуњивач ухапшен, нико га није штитио, а сада кукају

0

Када је, својевремено, узбуњивач, Александар Обрадовић, разоткрио малверзације на највишем нивоу у ваљевској фабрици наоружања "Крушик" и због тога био хапшен, нико од његових колега га није узео у заштиту. Данас, након најаве Надзорног одбора да неће продужити уговоре о раду за 30 запослених, мишљења су подељена - једни оправдавају отказе, а други се бесни јер је председник обећао да отпуштања неће бити.


Међутим, то није све, јер представници запослених у „Крушику“ истичу да је готово извесно да ће запосленима у тој фабрици који су ангажовани на одређено време, а таквих је више од 2.000, од почетка августа уговори о раду, уместо два, трајати месец дана, што је, према мишљењу синдикалаца, највероватније увод у даља отпуштања. А онима који остају, биће смањена примања за осам до десет хиљада динара месечно.

Наводно, анализа рада запослених у „Крушику“ је показала и велики број дана када су поједини радници одсуствовали са посла. Како сазнајемо, поједини запослени имали су по евиденцији и преко 1.500 сати боловања, у фабрику неки нису ни долазили, а имали су посао на основу партијске припадности и блискости са Дарком Глишићем, СНС перјаницом из Уба.

– Право занимање им је СНС бот, а у фабрици су за те услуге добијали плату, а не основу рада – тврди Ваљевац упућен у дешавања у „Крушику“.

Да је у фирми расуло сведочи и једна од радница која није добила продужење уговора, Оливера Јешић (39), која прича о невероватним примерима анархије, корупције, злоупотреба и махинација у „Крушику“.

FB komentari/Printscreen – „Крушик“ је пун људи са полицијским досијеом. Била сам сведок сукоба између запослених, изношења пијаних радника, покривања особа које су ишле на издржавање затворске казне, људи који су ишли да раде код директора на село… – прича Јешићева, самохрана мајка, у видео поруци објављеној на Фејсбуку.

Многи се питају, да ли би се за све поменуте противзаконите радње сазнало да није дошло до отпуштања и зашто се ћутало док је Александар Обрадовић био у притвору.

– Опште познато је да Ваљевом влада једна странка, која је у „Крушику“ позапошљавала пола Уба, а да је сама фабрика „осињак“ напредњачке дружине – стоји међу коментарима на видео Јешићеве.

Подсетимо, „Крушик“ је крајем прошле и почетком ове године био у центру пажње јавности због афере са извозом производа те фабрике, у којој су главни актери били приватни трговци оружјем блиски државном врху и врху Српске напредне странке, пре свих Слободан Тешић и фирма ГИМ, који су Крушикове мине куповали испод цене, а у Саудијској Арабији и другим земљама их продавали вишеструко скупље.

У међувремну се огласио и директор „Крушика“, Владан Лукић, који објашњава зашто је дошло до отпуштања ових радника.

– Анализом која је урађена у ХК Крушик установљено је да постоји више прекршаја закона и правилника о раду и зато је одлучено да одређеном броју радника не буде продужен уговор. Након провере диплома, утврђено је да постоји неколико лажних диплома и тим радницима је отказан уговор о раду и против њих је покренут дисциплински и кривични поступак – каже Лукић за Вамедиа, уз речи да од марта до данас имају потписаних нових уговора у вредности од око три милиона долара.

Иако је председник Србије Александар Вучић у кампањи обећао да ће се утврдити одговорност руководства „Крушика“ за катастрофалне пословне резултате, али изгледа да плаћање цене почиње од радника.

– Тежимо томе да рационализацијом поправимо стање ствари и ту говоримо о оптимизацији трошкова материјала, зарада, накнада зарада и осталих личних расхода који учествују са приближно 90 посто у укупним трошковима компаније. Наша је процена да ће компанија по том основу остварити уштеде минимално пет милиона долара на годишњем нивоу зависно од обима производње – изјављује Лукић и оптужује и синдикате запослених да немају слуха за ситуацију.

– Чини ми се да представници синдиката немају слуха за тренутну ситуацију, али и за оно што нас чека убудуће. Ми морамо да водимо рачуна о фабрици, јер док има Крушика биће и нас. То да делимо незарађено и незаслужено, није у реду, али ни могуће – закључује директор Владан Лукић.