Прочитај ми чланак

Тепић: Власт и у ванредном стању вређа грађане и лаже

0

Неспорно је да је ова власт у кампањи већ 8 година и да је није прекидала ни за време поплава, а не чини то ни сада. Епидемија је за тренутак променила фокус кампање, али методе су исте, рекла је у интервјуу за Нова.рс потпредседница Странке слободе и правде и народна посланица Мариника Тепић.

Она истиче да су посланици могли у Скупштини да размотре могућност увођења ванредног стања или пре ванредне ситуације. За председника Србије Александра Вучића каже да је од почетка пандемије коронавируса елиминисао из јавног живота и одлучивања чак и најближе коалиционе партнере, наводећи да се, и у ванредном стању, власт понаша “редовно” – вређа грађане, обрачунава се са медијима и опозицијом и лаже.

Да ли је ово кампања или борба против коронавируса?

Обоје. Струка је лапсусом открила да се за вирус знало измедју 1. и 6. марта, па нам се једино намеће питање да ли је дошло до случајног или намерног улажења у изборну кампању када су и одеђене службе већ знале да је Цовид-19 ушао у Србију. Ако је случајност – онда је превелика, а ако је намера – онда је то морбидно. Занимљиво је и да се у политичким круговима још у првој половини јануара помињало ванредно стање као опција, иако је то тада звучало невероватно, јер није било ниједног основа на видику за његово увођење.

Но, оно што је неспорно је да је ова власт у кампањи већ 8 година. Није је прекидала ни за време поплава, не чини то ни сада. Епидемија је за тренутак променила фокус кампање, али методе су исте. И у ванредном стању, власт се понаша “редовно” – вређа грађане, обрачунава се са медијима и опозицијом и лаже. Борбом против коронавируса треба да се баве здравствени радници, а они су на самом почетку остављени без заштитне опреме, као глинени голубови, јер је власт имала преча посла. Због тога од укупног броја заражених, огроман број чине здравствени радници, запослени у МУП-у и војници. У Нишу на пример, од 90 инфцираних на данашњи дан, 54 су здравствени радници, дакле више од половине. А то су људи које је власт прве морала да заштити. Морала је, а није! И сада се види колико је опасно по једну државу и народ када све зависи од воље једног човека. Имали смо ми епидемију и вариоле вере 1972., па чак ни Броз, ни Кардељ, ни било ко од политичара није седео у кризном штабу, већ струка.

Однос државе према ЕУ усред пандемије, јесмо ближи “браћи” из Кине и Русије или идемо ка ЕУ?

Није прилика да у време пандемије било којој помоћи гледамо у зубе, иако је очито да се помоћ Кине и Русије ставља у први план. С тим да нам је кинеска помоћ позната, а руска баш и није. Није ми баш најјасније шта је стигло у 11 авиона ИЛ-76 носивости од 45 до 60 тона. Прецизније, нисмо упознати са садржином и обимом помоћи од 450-600 тона из Русије, а тонажа је импонзантна. У сваком случају хвала свима који су помогли Србији на искрен начин и са добром намером.

Пита ли се “струка” или држава, ваш утисак?

Држава је питала “струку”, а “струка” која нам даје селективне одговоре, понајвише у медијима под контролом Александра Вучића, недвосмислено је зависна од режима. Ради се о перфидном проналажењу неспорних биографија које су стављене у корист плутократског режима Александра Вучића и служе му као покриће. Примера ради, поштовани др Стевановић је подржао Вучићеву председничку кандидатуру 2017, код др Кисић Тепавчевић имамо основе за непотизам… А болест се не лечи обманом. Ту помажу само знање и систем, које се Вучић својски потрудио да деградира и уништи. И сада имамо то што имамо.

Да ли сте очекивали позив од власти да заједно учествујете и помогнете грађанима?

Да, очекивала сам, када бисмо живели у нормалној држави. За почетак, могли смо да размотримо у Скупштини могућност увођења ванредног стања или пре ванредне ситуације. Али од самог старта је Александар Вучић елиминисао из јавног живота и одлучивања чак и најближе коалиционе партнере, па није ни било релано очекивати да ће уважити друге релевантне политичке чиниоце. Он народ дели, а не сабира, он свађа, а не мири, њему требају непријатељи, а не пријатељи. И мисли да би заједничким радом показао слабост.

Често сте били мета напада, како је то бити жена у политици у Србији, а уз то и у опозицији?

Ја сам жена, мајка и посланица у Народној скупштини Републике Србије. Поседујем имунитет и дипломатски пасош, али морала сам да се одселим из мог родног града Панчева у Нови Сад, по препоруци добрих људи из полиције, јер нису могли да ме заштите од онога што сам преживљавала од особе која се често може видети у непосредној близини председника Републике Александра Вучића. То би био најкраћи одговор на ваше питање.

Шта мислите, да ли Вучићу пада или расте рејтинг у овој ситуацији?

Лажи путују брже од истине. Ово је један балон који ће пући од количине пренадуваног рејтинга. Погледајте анализу Стенфорд универзитета и све ће вам бити јасно. У овом тренутку о рејтингу размишља једино Вучић. Рејтинг је његова опсесија. Никоме другом то данас није важно, свако размишља како да заштити себе и друге, да помогне слабијима док траје ова пошаст.

Можете ли претпоставити шта нас чека кад ово прође, економска ситуација…

Не могу. А не могу зато што имам основану сумњу да ће режим инкорпорирати новац из некаквих црних фондова. Ту се можда крије још један од одговора на ваше прво питање. Председник државе је рекао да постоје “црни фондови”. Ако су они велики, а имамо разлога да верујемо да јесу, све је могуће. Глобално гледано, сматрам да ће економска мапа изгледати битно другачије после ове пандемије.

Хоће ли идеја бојкота бити актуелна и после ванредног стања, причате ли већ сада о томе да ли би требало преиспитати раније донету одлуку?

Сматрам да није није тренутак да се прича о политици, нисам политички лешинар и на несрећи народа нећу скупљати политичке поене.