Прочитај ми чланак

Тасовац против медијских удружења: Ко виче „вук”, а ко „вучић”

0

Након што је Министарство културе објавило резултате конкурса из области јавног информисања којим су 348 пројекта подржали са више од 255 милиона динара, саопштењима су се огласила новинарска удружења али и ресорни министар Иван Тасовац. Тако је настављен рат који је почетком месеца почео између Министарства културе и Независног друштво новинара Војводине (НДНВ). У том сукобу први је „пуцао” министар Тасовац кад је предлоге комисије која је одлучивала о расподели новца за електронске медије оценио као спорне.

Фото: Душан Миленковић

Фото: Душан Миленковић

Епилог овог сукоба јесте да су без новца остали пројекти Независног удружења новинара Србије (НУНС), Медија центра и НДНВ-а. Наиме, у девет случајева министар је уочио „драстичне неправилности и нелогичности”, па је предлоге комисије преиначио. Тако су предлози НУНС-а, НДНВ-а и Медија центра одбијени, четири пројекта су добила мање новца, а два пројекта портала „Seecult” и „Пиштаљке” су добила више од онога што је комисија предложила.

Док Тасовац у саопштењу истиче да су овогодишњи конкурси за медије спроведени беспрекорно и да су у први план истакли „неспремност дела медијске заједнице да у спровођењу медијских закона преузме свој део одговорности”, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес тврде да је ресорни министар обесмислио медијске реформе. Тасовац истиче да је међу подржаним пројектима завидан број оних који су предложени „од стране медија и појединаца који су изузетно критични према влади”.

– Пропао је покушај појединих новинарских удружења, који делегирају своје представнике и имају већину у конкурсним комисијама, да Министарство културе и информисања увуку у свој добро разрађен механизам међусобног награђивања и тапшања по рамену у стилу „ја теби сердаре, ти мени војводо”. Конкурс је утврдио лицемерност добро познатих лармаџија на нашој медијској сцени, који већ две године, не толико из идеолошких колико из финансијских уверења, критикују стање медијских слобода у Србији и све време се жале на тобож свеприсутну цензуру – наводи Тасовац.

Министар истиче и да је влада кроз законски оквир и пројектно суфинансирање на најбољи начин демантовала апсурдност таквих тврдњи, а да су то учинили и медијски садржаји које свакодневно читамо или гледамо.

– Лако је од комарца направити слона а још лакше је све време викати „Вук!” – или, од милоште – „Вучић!” Лако је градити јавни профил на првоборачком статусу и старој слави – пише министар у саопштењу.

Тасовац подсећа да пројектно финансирање и држава ван медија подразумевају да се сви актери на јавној сцени, укључујући новинарска удружења, уреднике и  новинаре, посвете јавном интересу. 

– Јавни интерес, међутим, никако не проистиче из уравниловке по принципу „свима понешто (а нашима нешто више)”. Нити се јавни интерес може заступати ако се нека новинарска удружења претворе у политичко-финансијске интересне групе. Министарство културе и информисања и влада и даље чврсто верују у медијске реформе и у плурализам на нашој медијској сцени. Али ако медијска удружења и сами медији не преузму свој део одговорности, бука и дрека ће увек надјачати јавни интерес – закључује Тасовац.

Део медијских удружења, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, сматрају да је Тасовац преправљањем предлога комисије „потпуно урушио” два стуба медијских реформи – да је држава ван власништва у медијима и суфинансирање јавног интереса.

– Државни медији су постали партијски, а министар је легализовао да новац медијима додељују политичари у складу са својом неконтролисаном вољом, а не медијски стручњаци. На локалном нивоу је и иначе било огромних проблема са спровођењем конкурсног суфинансирања и у прошлој и у овој години. Овом одлуком технички министар је послао поруку нижим нивоима власти да су медијски закони и стручне комисије само украс за међународну заједницу и лажа за домаћу јавност и да се не треба придржавати њихових одлука, што ће, сигурни смо, бити дочекано и са великим одобравањем од стране локалних власти – наводе ова медијска удружења.