Прочитај ми чланак

ТАРГЕТИРАЊЕ Пинк оптужио новинаре који критикују Вучића да му спремају ликвидацију

0

Телевизија Пинк у недељу увече је у Националном дневнику емитовала видео снимак у трајању од 21 минута у којем се политичари опозиције, новинари и уредници медија који се усуђују да критикују власт, стављају у исти кош са вођом криминалне групе Вељком Беливуком. Сви заједно означени су као сарадници у припреми убиства председника државе Александра Вучића и његове породице. Иако је реч о телевизији са националном покривеношћу, одговорности за емитовање оваквог садржаја нема. Регулаторно тело за електронске медије још једном није реаговало, иако је реч о таргетирању људи без иједног доказа.

Ово није први видео који се емитује на овој телевизији, а који се може оценити као чисто таргетирање.

Својевремено је сличан спот објављен и против политичара Оливера Ивановића, који је након тога и убијен.

Да власт подржава овакав начин обрачунавања са неистомишљеницима говори и то што је управо на Твитер налогу премијерке Србије Ане Брнабић недавно објављен спот против председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Тек након што је видео поделила премијерка, почео је да се емитује и на телевизији Пинк.

Најновији видео урадак који траје чак 21 минут, подељен је у три дела и емитован је у ударном термину. У њему се засебно говори о политичарима, новинарима и клану Вељка Беливука као саучесницима у припреми убиства Александра Вучића и чланова његове породице.

Зна се шта се дешава завереницима

Један од њих је и директор NewsMax Adria Слободан Георгиев који каже да то није могло бити пуштено без одобрења самог председника.

“Овде је рат кренуо оваквим пропагандним филмовима. Интересантно је да овог пута нису спомињали имена, већ су само пуштали слике. Као паметни су, па не можемо да их тужимо. Порука је да се сви ми који се у филму помињемо представљени као завереници, а зна се шта се са завереницима ради – они морају да буду погубљени. Е сад је питање за власт шта ће да нам раде, хоће ли да нас похапсе или нам је ово порука да бежимо”, каже Георгиев и додаје:

“Ово свакако није новинарски прилог иако је емитован у информативној емисији, у вестима. Кључна ствар је и то што смо до сада хтели само да убијемо Вучића, а сад целу породицу. То је сумануто, разуме се. То је једна нова форма, нови начин њиховог малтретирања људи. Александар Вучић је сасвим сигурно знао за овај урадак, а пошто често гостује на телевизијама требало би да објасни шта је овим хтео да нам поручи”, закључује Георгиев.

Затворити РЕМ

Директор Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен, такође је један од оних који су означени као сарадници криминалаца, а сматра да је све ово веома опасно и за њега узнемирујуће.

“Доста је опасно све то. Оптуживање сваког ко критикује власт за сарадњу са криминалцима и припрему покушаја убиства председника државе. Да ли је ово некаква најава репресивних мера против сваког ко се усуди да критикује власт? Све је то ужасно узнемирујуће. Ми одавно не живимо нормалне животе, говорим о новинарима. Како објаснити то да се ујутру пробудиш и видиш да си на најпопуларнијој телевизији оптужен за припрему убиства председника. Ово свакако не може да се објасни као нешто на шта смо већ навикли од њих“, каже за Чечен.

РЕМ ни овога пута није реаговао. Баш напротив, само сат и по касније председница Савета РЕМ Оливера Зекић гостовала је у емисији ”Хит твит” на истој телевизији на којој је спорни видео прилог емитован.

“РЕМ би требало што пре затворити и основати нешто друго, јер то просто не функционише. Свако у овој земљи очигледно може да емитује било шта, од највулгарнијег садржаја, до пропаганде усмерене против било кога. Важно је истаћи и да људи у тужилаштву и полицији који окрећу главу од оваквих ствари или од онога што може да уследи, учествују у кривичним делима”, каже Чечен.

Иначе, аутор видеа је активиста Томислав Ловрековић, познат јавности по томе што је потпредседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић својевремено гађао кокошком.