Прочитај ми чланак

Тајмсу Милошевић крив за егзодус из Крајине

0

ЛОНДОН – Лондонски Тајмс оценио је данас, у тексту поводом ослобађајуће пресуде хрватским генералима пред Хашким трибуналом, да су током сукоба у бившој Југославији све стране починиле злочине, али да нису сви једнако криви, већ да највећу одговорност за крвопролића сноси некадашњи председник Србије Слободан Милошевић.

Хрватски грађани српске националности су заиста били жртве ратних злочина. Али, исправан одговор Владе Србије би требало да буде прихватање пресуде суда као коначне речи о конфликту и признавање да корени распада Југославије леже у одлукама донесеним у Београду, пише Тајмс, преноси Радио Слободна Европа. Према наводима тог листа, Милошевић је био опседнут „немилосрдним и фанатичним циљем стварања етнички чисте велике Србије.

Лист подсећа да су хрватске снаге у августу 1995. године извеле операцију „Олуја“, током које је 200.000 Срба побегло или је протерано из својих домова, а 150 убијено. То су били злочини и трибунал УН то није довео у питање, а ослобађање хрватских генерала почивало је на процени да протеривање Срба није било резултат злочиначког удруживања, тумачи Тајмс и оцењује да се операција „Олуја“ показала кључном и у заустављању Милошевића, спасавању БиХ даље патње и постизању Дејтонског споразума.

Хашки трибунал је, према оцени лондонског дневника, несавршен, али частан покушај задовољења правде. Све стране су починиле злочине у балканским ратовима 1990-их, али нису све једнако криве. Крвопролиће је било ручни рад Милошевића, наводи „Тајмс“ и закључује да помирење, које је сада кључно, „зависи од тачног препричавања историје“.

 

(Танјуг)