Прочитај ми чланак

Тадићу не смета „независно Косово“ код ЛДП-а

0

tadic-03rasfoto-ognjen-radosevic_ff

БЕОГРАД – Став Чедомира Јовановића да је „држава Косово неповратан процес“ и да треба да постане чланица ЕУ и УН неће бити препрека за формирање коалиције ЛДП и Тадићеве СДС, пише „Новости“.

Према нашим информацијама, ове две странке одмакле су у преговорима за склапање новог савеза, иако им се разликује однос према јужној српској покрајини.

На питање, да ли ће Јовановићева изјава о КиМ бити сметња за партнерство, Борис Тадић каже за „Новости“:

– Наша политика увек је била да се обезбеди судска, законодавна и извршна власт на северу Косова, институционална сигурност у јужним општинама и стављање културне баштине под јурисдикцију СПЦ и у томе се, између осталог, разликујемо од ЛДП. Током разговора које водимо са ЛДП, дискутујемо и о разликама у политичким виђењима, поред констатација о заједничким стратешким циљевима.

 

Поводом Јовановићеве изјаве да проглашење победе од стварања ЗСО, представља деструктивну политику Београда, Тадић истиче:

– Свакоме ко нешто разуме о политици јасно је да Бриселски споразум не обезбеђује опстанак Косова унутар правног система Србије, а тиме и његов суверенитет, јер он управо успоставља правни систем Републике Косово на његовој читавој територији. Стога је и проглашавање ЗСО великом историјским остварењем, у најмању руку трагикомично. И зато не треба обмањивати ни себе ни јавност неодговорним квазипатриотским изјавама.

Извор: Вечерње Новости