Прочитај ми чланак

Тадићев блок без Динкића

0

tadic-dinkic

Коначни састави опозиционих политичких савеза који ће одмерити снаге на мартовским парламентарним изборима ни у понедељак, дан пред почетак трке за потписе, нису били „закуцани“.

Највећа непознаница је нови политички блок око Бориса Тадића. Засад је сигурно да ће у овом савезу бити Заједно за Србију Душана Петровића, док се разговори са лигашима Ненада Чанка приводе крају. Али, према нашим сазнањима, мале су шансе да се том тиму придруже и регионалисти Млађана Динкића.

Уколико би се у финишу преговора изјаловили сви ти разговори о новом савезу, лигаши би се придружили Чедомиру Јовановићу, а УРС би се поново „измерио“ пред грађанима – самостално.

У завршници „паковања“ нове коалиције, Тадић је наставио да јача свој табор кадровима који напуштају ДС. Књижице су у понедељак вратили заменик шефа посланичког клуба Јанко Веселиновић, посланици Слободан Хомен и Милан Миросављевић, некадашњи градоначелник Ниша Милош Симоновић и још пет одборника тамошњег ДС. Демократе су претрпеле удар и у Бојнику, где је већина чланова општинског одбора „прелетела“ у СНС.

С друге стране, тим око Драгана Ђиласа ојачаће своје редове савезништвом са Новом странком. Како је рекао председник НС Зоран Живковић, у уторак би требало да буде постигнут коначни договор о заједничком наступу на изборима: 

ЗНАМ КОМЕ ВЕРУЈЕМ

Носилац листе ДСС је Војислав Коштуница, а они у кампању крећу у недељу представљањем економског програма „Привреда политичке неутралности“. Како „Новости“ сазнају, слоган Коштуничине партије биће „Знам коме верујем“.

– Готово сви детаљи су утаначени, укључујући број места за НС на заједничкој листи. И ја ћу бити кандидат за посланика.

Осим Живковића, како сазнајемо, на листи ДС могла би да буде и Весна Ракић Водинелић, а није искључена ни Весна Пешић, која у понедељак то није хтела да нам коментарише. У Крунској још није скројена коначна листа, али како сазнајемо, на њој сигурна места имају Драгољуб Мићуновић, Драган Шутановац, Борко Стефановић, Владимир Тодорић, сви потпредседници и кандидати најуспешнијих одбора по Србији.

Верољуб Стевановић, лидер Заједно за Шумадију и потпредседник УРС, потврдио је да се састао са Ђиласом, али је рекао да никакав договор о заједничком наступу на изборима није постигнут.

У изборну трку ући ће и бивши министар привреде Саша Радуловић, који ће, како сазнајемо, наредних дана основати групу грађана. Он је решен да не води преговоре ни са једном политичком опцијом, већ да на изборе иде самостално.

ТРЕЋА СРБИЈА ИДЕ САМА

Самостално на изборе ће изаћи Трећа Србија. Њихов кандидат за градоначелника Београда биће председник странке Александар Протић. Члан Председништва Треће Србије Бранимир Јовановић верује у добар резултат јер, како је рекао, странка окупља људе који имају другачији и нов систем размишљања потребан Србији:

– Трећа Србија може да постане лидер међу новим партијама које ће створити нову политичку климу.

(Вечерње новости)